Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Rysslands krig i Ukraina en fortsättning på de senaste årens systematiska brott mot mänskliga rättigheter

Från 2022
Uppdaterad 29.03.2022 16:11.
Rysk kravallpolis bär bort en kvinna som demonstrerat mot Rysslands krig mot Ukraina i Moskva den 13 mars 2022.
Bildtext Amnesty kritiserar bland annat Rysslands begränsande av yttrandefriheten. Här för den ryska polisen bort en demonstrant som protesterade mot Rysslands krig i Ukraina.
Bild: Vyacheslav Prokofyev/TASS/All Ov

Rysslands krigshandlingar i Ukraina bygger vidare på systematiska brott mot mänskliga rättigheter, konstaterar Amnesty International i sin årsrapport.

Enligt rapporten är anfallet mot Ukraina ett grovt brott mot internationell rätt. Amnesty menar att grogrunden för krigshandlingarna har skapats genom att man en längre tid tystat ner människorättsförsvarare, oberoende medier och medborgarsamhället.

Enligt Niina Laajapuro, chef för det människorättsliga arbetet inom Amnesty Finland, har det här lett till att människor i Ryssland lättare sväljer allt det som regeringen säger om kriget.

– Det är det som skapat grunderna för att Ryssland nu kunnat anfalla Ukraina, det finns inget motstånd kvar. Och nu när kriget pågår förvärras läget ytterligare. Det blir en ond cirkel.

Enligt Laajapuro har de europeiska länderna varit fullständigt oförmögna att ta tag i den växande ojämlikheten och de auktoritära ledarnas förtryck.

– Finland och de flesta andra länderna inom EU betonar ofta respekten för mänskliga rättigheter. Men det som händer i praktiken överensstämmer inte alltid med det.

Niina Laajapuro, Amnestys verksamhetsledare i Finland.
Bildtext Niina Laajapuro, chef för det människorättsliga arbetet inom Amnesty Finland, säger att länderna i väst varit oförmögna att ta tag i det växande antalet brott mot mänskliga rättigheter som sker i världen.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Laajapuro säger att omvärlden nu borde stödja de människorättsförsvarare och organisationer som ännu försöker få till stånd en förändring i Ryssland.

– Förändringen måste ske inifrån, det är svårt att påverka ett land utifrån. Men just nu är det svårt att gör annat än att ta emot de aktivister som nu flyr Ryssland och det hoppas jag att alla europeiska länder gör.

– Men i framtiden är det viktigt att konsekvent ha mänskliga rättigheter i kärnan av all utrikespolitik, vare sig det gäller handel, bilaterala relationer eller andra internationella forum. Mänskliga rättigheter måste vara i centrum i allt som görs, både inom EU och i Finland.

Problem i flera europeiska länder

Amnesty påpekar stora människorättsliga problem i Ryssland och Belarus, bland annat den begränsade yttrande- och pressfrihet. Samtidigt påminner organisationen om att det inte endast är dessa länder som felar på den här punkten.

Som exempel nämns omfattande politiska smutskastningskampanjer mot journalister i Bosnien och Hercegovina och Kroatien. Också i Bulgarien, Tjeckien och Slovenien har myndigheterna utövat påtryckningar mot public service-medierna.

Därtill är Turkiet fortfarande ett av de länder som håller flest journalister fängslade.

Niina Laajapuro lyfter också upp andra oroväckande utvecklingsmönster inom Europa. Inom EU har både Polen och Ungern utvecklats i en oroväckande riktning de senaste åren.

– Det går inte ens att tala om en rättsstat mer då det gäller de här två länderna. Dessutom diskrimineras minoriteter och kvinnors reproduktiva rättigheter kränks. Det är förvånande att sådant här kan hända inom EU och att EU inte har några effektiva sätt att motarbeta utvecklingen.

En man grips av polis. Han står mellan två poliser, nerböjd medan de håller ner honom.
Bildtext En journalist grips av rysk polis.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Rika länder har varit giriga gällande coronavaccin

Amnesty anklagar också världens rika länder för självisk vaccinpolitik. Enligt organisationen har höginkomstländer bunkrat upp med miljontals doser coronavaccin som de inte behöver, samtidigt som fattigare länder blivit utan.

Inom EU ligger vaccinationstäckningen på över 70 procent, medan mindre än åtta procent av Afrikas population har fått en full vaccinationsserie.

Finland kritiseras för bristande grundtrygghet och translagen

Amnesty kritiserar Finland för brister i den sociala tryggheten, ökat antal sexualbrott, svåra familjeåterföreningar och en diskriminerande translag.

Laajapuro påpekar att de här är saker som internationella komitteer som övervakar mänskliga rättigheter anmärkt Finland om många gånger.

– Det är oroväckande att samma teman uppmärksammas år efter år. Om man verkligen vill arbeta för mänskliga rättigheter i Finland är det bästa sättet att göra det att ta de här rekommendationerna på allvar och göra något åt saken.

Enligt Amnesty har coronapandemin förvärrat den ekonomiska situationen för riskgrupper. Särskilt unga kvinnor har drabbats.

Antalet sexualbrott som anmäldes till polisen i Finland ökade enligt Amnesty med 20 procent i fjol. Amnesty uppger att det råder konstant resursbrist när det kommer till att ta i tag i våldet mot kvinnor.

Källa: Amnesty International, STT, Intervju med Laajapuro