Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mystiska förgiftningssymptom under rysk-ukrainskt möte ses som en varning – eller "ett miljögift"

Uppdaterad 29.03.2022 16:21.
Roman Abramovitj och hans dotter Sofia ser på en fotbollsmatch mellan Chelsea  och Sunderland 2017.
Bildtext Roman Abramovitj och hans dotter Sofia ser på en fotbollsmatch.
Bild: AOP / EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Den ryska oligarken Roman Abramovitj och åtminstone två ukrainska fredsförhandlare uppvisade symtom på misstänkt förgiftning efter ett informellt möte den 3 mars i Kiev i Ukraina – det vill säga ungefär en vecka efter den ryska invasionen i Ukraina.

Roman Abramovitj hade gått med på en ukrainsk begäran om förhandlingshjälp i ett försök att få ett slut på den ryska invasionen av Ukraina. Delegaterna fick obehagliga symptom efter mötet, rapporterar Wall Street Journal (WSJ) och det undersökande närverket Bellingcat.

Rinnande ögon, flagande hud

Enligt Wall Street Journal visade Abramovitj och två andra medlemmar i gruppen en rad symptom; röda och smärtsamt tårande ögon samt flagande hud i ansikten och på händerna. Abramovitj uppges ha förlorat synen tillfälligt.

Symptomen försvann sedan och de drabbades liv är inte i fara, rapporterar WSJ.

De tre männen som uppvisade symtom hade bara konsumerat vatten och choklad några timmar tidigare. Den fjärde medlemmen i förhandlingsteamet - som också hade ätit choklad och druckit vatten - fick inga symptom.

Inga prover kunde samlas in i tid för att rättsmedicinska experter skulle kunna upptäcka något gift, uppger WSJ.

"En varning – ett potentiellt försök att sabotera fredsförhandlingar"

Enligt Bellingcat har experter som utrett händelsen dragit slutsatsen att den mest troliga förklaringen till symptomen är "förgiftning med ett odefinierat kemiskt vapen".

Bellingcat påpekar dock att både doseringen och den typ av gift som användes inte var tillräckligt för att vara livshotande. Avsikten var troligen att skrämma offren och inte att orsaka permanent skada.

Det var inte avsett att döda, det var bara en varning

― Christo Grozev, Bellingcat

Wall Street Journal talar om ett potentiellt försök från Moskvas sida att sabotera fredsförhandlingarna.

Ukraina: "Det finns många konspirationsteorier"

Den ukrainska förhandlaren Mykhailo Podolyak har kommenterat rapporterna med att säga att "det finns många spekulationer, olika konspirationsteorier".

Rustem Umerov som också var med i förhandlingsteamet, uppmanar människor att inte lita på "obekräftad information".

Också Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba följer samma linje, och har i en intervju i nationell tv sagt att "alla är törstiga efter nyheter och sensationer". Han tillade dock. "Jag råder alla att inte äta eller dricka något, och helst undvika att röra ytor vid förhandlingar med Ryssland".

En anonym amerikansk tjänsteman hänvisar till underrättelseuppgifter om att det skulle finnas "miljömässiga" orsaker till att mötesdelegaterna insjuknat – det vill säga inte förgiftning.

Kreml: Falska uppgifter

Ryssland avfärdar förgiftningsuttalandena. Den ryska regeringens talesman Dmitrij Peskov säger att det handlar om en del av ett informationskrig.

Oligarker vill "hjälpa till"

Väst har infört hårda sanktioner mot ryska miljardärer - till exempel mot Abramovitj – ryska företag och ryska tjänstemän i ett försök att tvinga president Putin att dra sig ur Ukraina.

Roman Abramovitj äger fotbollsklubben Chelsea, men meddelade den 2 mars att den framgångsrika klubben var till salu. Efter att den brittiska staten utfärdat sanktioner mot honom har Abramovitj inte kunnat ta emot några pengar från en eventuell försäljning.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa i söndags att hans regering hade fått erbjudanden om stöd från ryska affärsmän, inklusive Abramovitj som har haft långvariga kopplingar till Putin.

Zelensky berättade för journalister att affärsmännen hade sagt att de ville "göra något" och "hjälpa till på något sätt" för att trappa ned Rysslands militära anfall mot Ukraina.

Förra veckan rapporterade Wall Street Journal att Zelensky bett USA:s president Joe Biden att vänta med att rikta sanktioner mot Abramovitj, med argumentet att den ryska miljardären skulle kunna spela en roll i förhandlingarna om ett fredsavtal med Ryssland.

Ny förhandlingsrunda i dag

Oligarken Roman Abramovitj  i Dolmabahcepalatset i Istanbul
Bildtext Den ryska oligarken Roman Abramovitj i Dolmabahcepalatset i Istanbul där det rysk-ukrainska mötet ägde rum.
Bild: Sergei Karpukhin/TASS/All Over Press

I dag träffades Rysslands och Ukrainas förhandlingsteam i Istanbul för första gången på mer än två veckor. Roman Abramovitj var också närvarande.

De ukrainska och ryska delegationerna möttes i Dolmabahce-palatset i Istanbul i ett försök att avsluta ett krig som har dödat uppskattningsvis 20 000 människor och tvingat bort mer än 10 miljoner från sina hem.

Källor: Wall Street Journal, Bellingcat, Reuters, AFP