Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Evenemangsarrangörer: "Färre evenemang då Helsingforsarenan är ur spel"

Från 2022
Uppdaterad 21.04.2022 08:39.
Vain Elämää konsär på Hartwall arenan.
Bildtext Vain Elämää-konserten i Helsingforsarenan. / Arkivbild
Bild: Nelli Kenttä / YleX

Under de senaste veckorna har en hel del evenemang ställts in och flyttats, till stor del för att evenemang inte längre ordnas på Helsingforsarenan. Pandemin och kriget i Ukraina leder till att personer inte vågar köpa biljetter till evenemang i förtid.

I Helsingforsarenan, före detta Hartwallarenan, ordnas inte längre evenemang och Hartwall har dragit tillbaka sin sponsorering. Det här beror på att evenemangsplatsen är ryskägd och ägarna är direkt eller indirekt på EU:s och USA:s sanktionslistor.

Helsingforsarenan är en av de största evenemangsplatserna i Finland och stängningen är ett till slag mot kultursektorn som redan drabbats hårt av pandemin.

Evenemangsarrangörer: "Färre evenemang då Helsingfors Hall är ur spel"

4:54

Till exempel har artister som Celine Dion och Elton John ställt in sina konserter som skulle hållas på Helsingfors Hall i slutet av sommaren. Innan Helsingforsarenan byggdes år 1997 så var det få internationella artister som kom till Finland, de åkte ofta endast så långt som till Stockholm.

"Jättesvårt att flytta evenemangen"

Tuomo Tähtinen, verkställande direktör på Fullsteam, säger att Helsingforsarenan orsakar gråa hår hos evenemangsarrangörer.

– Det finns akuta följder för de evenemang som redan planerats och bekräftats där, och en del måste ställas in. Då Helsingfors enda arena av den storleken är ur spel så kan det påverka våra möjligheter att få internationella artister till Finland i framtiden. Om vi inte har en tillräckligt stor scen att erbjuda den internationella artisten så blir konserten inte av, säger Tähtinen.

– Ju färre ställen vi har att ordna evenemang på desto svårare blir det att ordna. Det har varit jättesvårt att flytta evenemangen, men vissa lättare än andra, säger Toni Törrönen, evenemangsarrangör på All Things Live Finland.

En stor del av evenemangsplatserna har redan fulla tidtabeller och det är därför svårt för arrangörer att hitta ersättande evenemangsplatser.

En av ingångarna till Tammerforsarenan.
Bildtext Tammerforsarenan är den enda evenemangsplatsen i Finland i samma storleksklass som Helsingforsarenan. /Arkivbild
Bild: Miikka Varila / Yle

"Konserter ställs lättare in"

Den vanligaste orsaken till att konserter ställs in är dock fortfarande coronapandemin säger Törrönen.

– Konserter ställs lättare in. Tidigare har det varit svårare att ställa in konserter då man märker att det inte säljer så bra. Nu finns det möjlighet att slippa till exempel dåligt sålda konserter, säger Törrönen.

– Pandemin och kriget som kombination påverkar hur människor köper biljetter och går på konserter. De konserter som organiserats har gått jättebra, fler köper biljetter i sista minuten.

Men på grund av kriget i Ukraina åker inte artister till Ryssland på turné längre, vilket också kan påverka hur många internationella artister som kommer att komma till Finland.

– Det inte nödvändigtvis logistiskt sett logiskt att åka till Finland längre då vi inte geografiskt sett är väl placerade. Turnéer måste röra sig logiskt, till exempel då de har med sig sin egen ljudteknik. Som tur är den östeuropeiska scenen ganska stark och artister åker på turné ofta där, vilket kunde möjliggöra att de också kommer till Finland den vägen, säger Tähtinen.

Men hur det här kommer att påverka branschen i längden är fortfarande svårt att säga, menar Tähtinen.

– På kort sikt betyder det färre evenemang då Helsingforsarenan är ur spel. Sen är frågan om vi hittar platser som kan ersätta hallen.

Det finns flera alternativ dit konserter kan flyttas från Helsingforsarenan, men den närmaste arenan av liknande storlek är den i Tammerfors.

– Man kan ordna evenemang utomhus på sommaren, sen finns det ishallen och arenan i Esbo. Men för att rymma över 10 000 personer så måste man fara till Tammerfors, säger Törrönen.

Törrönen uppmanar de som har biljetter till konserter i till exempel Helsingforsarenan att ge arrangörer tid att omorganisera och flytta konserterna. Han påminner även om att man alltid kan få pengarna tillbaka om en konsert ställs in eller om man inte kan gå på en konsert med nytt datum.

LiveNation, en av Finlands största evenemangsarrangörer, ville inte kommmentera Helsingforsarenan.

Arrangörer: Festivalerna är säkra

En glädjande nyhet är ändå att den rådande situationen inte borde ha en inverkan på sommarens festivaler och konserter menar både Tähtinen och Törrönen. De kommer kunna hållas som planerat.

– Om man tänker på vår festivalsommar, så ser det fortsättningsvis ut som om alla artister är på väg till Finland som normalt. Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har inte påverkat dem, säger Tähtinen.

– I det här skedet har vi ingen orsak att tro att festivalerna inte blir av, och vi väntar med spänning på sommaren.

Törrönen anser inte heller att det är troligt festivalerna och konserterna påverkas av coronarestriktioner.

Stort publikhav som tittar mot en scen där artisten Pyhimys uppträder på festivalen Provinssi.
Bildtext Just nu ser sommarens festivaler och konserter ut att vara säkra. / Arkivbild
Bild: Juuli Aschan / YleX

– Branschen måste förnya sig igen. Efter två tre år av pandemi och förnyelser så månne det inte finns en utväg ur den här situationen också, säger Törrönen.

– Efter två år av pandemi då internationella turnéer inte gått att ordna, gör artister och arrangörer just nu sitt bästa för att få alla evenemang att lyckas. Fastän vissa konserter faller bort så försöker alla få det att fungera. Ingen vill ha tre år av samma sak, säger Tähtinen.