Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Över fyra tusen ton sand hjälpte Borgåborna stå emot halkan i vinter

En person i blå jacka går på en trottoar. Den är täckt av ett lager is med sand på.
Bildtext Det har varit riktigt halt i flera omgångar den här vintern. Arkivbild.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

4 300 ton. Så mycket väger sanden som Borgå stad brett ut på gatorna i vinter. Nu är det dags att putsa bort den. Men vad händer med all sand?

4 300 ton sand är mer än vanligt, men så har det också varit en riktigt ordentlig vinter i år med både snö, is och växlande temperaturer.

– Den normala mängden sand är ungefär 3 500 ton, berättar underhållsmästare Ville Kaasinen vid Borgå stad.

Staden börjar sopa bort sanden från gatorna bara vädret tillåter. Det var meningen att man skulle börja den här veckan men det är ännu lite för kallt. Vanligtvis brukar gatorna vara sandfria till valborg men i år kan det ta lite längre.

– Förra året förde vi sanden till Domargårds avfallsstation. Vi gör förmodligen lika i år, säger Kaasinen.

Återanvänds på soptippen

Sanden som förs till Domargårds avfallscentral deponeras på slutförvaringsområdet.

– Sanden används sedan för att täcka in avfall, för att underhålla servicevägarna på deponiområdena och till olika stödbyggnationer, berättar Rosk'n Rolls produktionschef Henri Vuorenmies.

Det finns strikta bestämmelser för hurdant avfall som får deponeras var på avstjälpningsplatsen. Sanden som slutdeponeras på Domargård laboratorietestas för att se hurdana mängder tungmetaller, oljor och organiskt material den innehåller.

Om sanden skulle vara riktigt förorenad så skulle den föras vidare till en anläggning för behandling av farligt avfall.

Grushög bildad av vägsandning.
Bildtext Krossgrus är det man oftast använder för att sanda vägarna. Arkivbild.
Bild: Patric Ring / Yle

Hittills har testresultaten varit så pass rena att man inte behövt göra det, enligt Vuorenmies. Cigarrettfimpar och skräp finns det förstås ofta med i sanden.

Enligt vad Vuorenmies erfar så skulle sandmängderna som kommer in behöva vara betydligt större för att det skulle löna sig att tvätta sanden.

Svårt återanvända på gatorna

Borgå stad köper ny sand varje år. Den kommer till Borgå via olika leverantörer.

Enligt Ville Kaasinen kan staden inte återanvända sanden och sanda gator med den flera år i rad. För det första borde sanden i så fall rengöras, för det andra fungerar använd sand inte lika effektivt för att motverka halka.

– Kornigheten ändrar under trafiken. Sandkornet blir runt och egenskaperna som motverkar halka är inte längre de samma, säger Kaasinen.

Att sanden rullat runt under bildäck och finfördelats är också en orsak till att det ofta är mycket gatudamm i luften på våren.

I slutet av februari besökte Yle Östnyland Borgå stads snötipp. Då hade man kört dit 8 000 lass snö. Enligt underhållsmästare Hannu Pirttinokka har man hittills hunnit fylla på den gigantiska snöhögen med 5 000 lass till.