Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Publikkris, klasskillnader, en hel hög med heta hemvändare – men bara en förhandsfavorit: Här är samtalsämnena inför fotbollsligasäsongen

Joona Toivio i klädd kostym och slips med HJK-logon i bakgrunden.
Bildtext En talande bild för fotbollsligan: Med hemvändande stjärnor som Joona Toivio i spetsen är HJK redo för fest, storfavorit att ta hem klubbens 32:a FM-guld.
Bild: EPA

Om publiken bara hittar tillbaka får den se en serie med massor av nyförvärv, gott om hemvändare och klara nivåskillnader som bara växer under året. Här är snackisarna inför fotbollsligan 2022.

I avdelningen "saker ingen visste att de saknade" kan vi presentera ett nytt fenomen: Fotbollsligans upptaktsträff.

Både 2020 och 2021 ställde coronan in den finländska herrligans traditionella träff inför säsongen. Nu var det dags igen, för första gången på tre år.

Med följden att tränare, spelare, klubbledare och hel hög med journalister, som tidigare år mest sett upptaktsträffen som ett nödvändigt ont, den här gången strålade av iver och entusiasm.

I Sanomahusets stora aula i centrala Helsingfors tassade fotbollsligans aktörer runt i kavajer och hälsade nyfiket på varandra, och såg för en gångs skull uppriktigt glada ut över att få mediernas mikrofoner uppkörda framför näsan utan några krav på munskydd.

På lördag drar årets fotbollsliga i gång. Här de stora snackisarna inför säsongen.

1. Samarbete ska stoppa publikkrisen

Coronan har slagit hårt mot finländskt föreningsliv och det gäller definitivt för fotbollsligan. Två säsonger har blivit rumphuggna av pandemin och publiksiffrorna har rasat.

2019 var fotbollsligans publiksnitt 2 600 åskådare. Coronaåret 2020 sjönk siffran till 1 850. I fjol var snittet nere på 1 300. En klubb som Honka i Esbo hade ett medeltal på 490 åskådare per match.

Inget snack om vad som har allra högst prioritet sommaren 2022.

– Det första målet är att få publiken tillbaka. Det är för fansen vi håller på med det här. Men det finns ingen hokuspokuslösning, det går inte bara att knäppa med fingrarna, säger ligans ordförande Kaarlo Kankkunen.

Därför har alla klubbar fått presentera en lång lista med olika ideér och lösningar på hur man kan locka publik. Listorna delas sedan med de andra klubbarna. Det som fungerar på en ort kan ge inspiration på en annan. Brist på samarbete faller publikjakten inte på.

2. En oändligt lång rad med nyförvärv ...

Publiken som söker sig tillbaka till arenorna har snudd på orimligt många nya namn att hålla reda på. Omsättningen på spelarfronten är nämligen massiv.

HIFK har enligt ligans egen information 14 nya spelare i truppen. HJK och IFK Mariehamn har ett helt dussin nya ansikten. Också Inter, SJK, Haka och Lahti kommer upp i tvåsiffrigt när det gäller nyförvärv.

– Vi har fler nya spelare än nödvändigt. Det är bra med lite kontinuitet också, säger Mariehamns tränare Daniel Norrmén och talar antagligen för serien i stort.

Daniel Norrmén i grå kostym med IFK Mariehamns logo bakom sig.
Bildtext Daniel Norrmén tränar IFK Mariehamn.
Bild: EPA

Det lag som haft den minsta omsättningen är nykomlingen VPS. Klubben har "bara" sex nya spelare i truppen och en handfull nya namn i den förmodade startelvan. Hittills, vill säga. Fler förstärkningar är på ingång i Vasa också.

3. ... och en hel hög med heta hemvändare

Regerande mästaren HJK sätter tonen för ligans melodi 2022. Fotbollsligan är just nu i första hand ingen serie varifrån unga stortalanger tar inspirerade kliv ut i världen. Det är mer en liga dit toppspelare återvänder efter sina sejourer i utlandet.

Joona Toivio (Häcken), Jukka Raitala (Minnesota) och Pyry Soiri (Esbjerg) är rutinerade landslagsrävar som den kommande säsongen spelar för HJK. Petteri Pennanen valde i sin tur Ilves efter att senast ha spelat i USA. Från samma land hittade globetrottern Eero Markkanen till HIFK.

Inters högintressanta stjärnduo Petteri Forsell och Benjamin Källman följer förresten samma mönster, hemvändare också de. Precis som KuPS målspruta Tim Väyrynen. Till och med många av de nya utländska spelarna är sådana som förr spelat i Finland, som Inters holländska back Daan Klinkenberg, Ilves mittfältare från Niger, Yusif Moussa, och Honkas ryska målvakt Maksim Rudakov.

En riktig joker i den stora hemvändarskaran är Albion Ademi. Han gjorde häromåret 14 mål på 22 matcher för IFK Mariehamn och flyttade vidare till Djurgården, där han sedan floppade. Nu är Ademi tillbaka i Finland och FC Lahti, hos en tränare som tror på honom.

– Han har en väldigt positiv inverkan för oss. Han är mångsidig och kan hjälpa laget. Hans snabbhet skapar bra lägen, hyllar Lahtis tränare Ilir Zeneli, precis som Ademi med rötterna i Kosovo.

4. Klasskillnaderna är enorma ...

Sällan har förhandstipsen varit så samstämmiga som i år. HJK är solklar guldfavorit, och KuPS lika klar tvåa.

– HJK är överlägsna, vi andra kommer efter. Men det handlar om att ge oss övriga möjligheten att slåss om guldet, säger KuPS tränare Simo Valakari.

Ekonomiskt spelar klubbarna i helt olika ligor. HJK har en spelarbudget på två miljoner euro. KuPS och SJK ligger på en miljon. I botten i finansligan finns bottentippade VPS med en spelarbudget på 500 000 euro, ungefär lika mycket som HIFK. Och alltså fyra gånger mindre än HJK.

– I går såg jag skillnaderna i budget. Men det är inte säckarna med pengar som spelar utan det gör spelarna på plan, försöker HIFK:s portugisiska tränare Bernando Tavares optimistiskt påpeka.

Bruno Tavares i svart kostym med HIFK:s klubbmärke i bakgrunden.
Bildtext Bernando Tavares är ny tränare i HIFK.
Bild: EPA

VPS-tränaren Jussi Nuorela har en mer verklighetstrogen syn på saken.

– Budgeten säger mycket om var man håller till i tabellen, vi känner till realiteterna. Men vi ska försöka komma före de lag som har ungefär samma budget som vi, säger Nuorela.

5 ... och Europaspel gör skillnaderna större

HJK:s starke man Aki Riihilahti har varit en av de drivande krafterna bakom nya Conference League, och planen gick i lås när "Klubi" i höstas gick vidare till gruppspelet i den nya turneringen. Som belöning fick HJK ännu fler miljoner att plöja ner i verksamheten.

Att HJK till slut blev mästare i höstas, och därför får inleda i kvalet till Champions League, bäddar för ännu ett gruppspel i Europa, vilket i sin tur lägger grunden för en ännu större överlägsenhet. HJK inleder därför säsongen med två urstarka elvor, den här sommaren är klubben rustad att gå långt på de europeiska planerna utan att svaja till i det finländska ligaspelet.

– Vi har många nya spelare som håller hög kvalitet. Jag är överraskad av hur hårda träningarna har varit. Vi har möjlighet att gå framåt också internationellt, sammanfattar HJK-backen Joona Toivio med 78 A-landskamper på kontot.

Fotbollsligan startar med en full omgång med sex matcher lördagen den 2 april. Yle Sporten presenterar sin rankning och genomgång av de tolv lagen onsdag 30 mars.

Diskussion om artikeln