Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Konstruktiva" reaktioner efter möte: Ryssland talar om minskad militär aktivitet, Ukraina talar om neutral status och samråd för Krim

Från 2022
Uppdaterad 29.03.2022 17:00.
Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet 29.3.2022.
Bildtext Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet 29.3.2022. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan öppnade mötet.
Bild: Lehtikuva

Ryssland planerar att minska sin militära närvaro i Kiev och Tjernihiv drastiskt, säger Rysslands vice försvarsminister efter det rysk-ukrainska mötet i Istanbul.

Ukraina antyder att landet skulle kunna gå med på neutral status – det vill säga avstå från att gå med i militära allianser och att låta bli att utgöra värdland för militära baser, uppger förhandlingskällor efter mötet.

Vidare finns det ett förslag om säkerhetsgarantier och ett slags kollektivt försvar. Polen, Israel, Turkiet och Kanada kunde utgöra garanter, säger den ukrainska förhandlare Oleksander Chaly.

Förslaget skulle också innefatta en 15 år lång "samrådsperiod" gällande statusen för det annekterade Krim.

Överenskommelsen kunde träda i kraft enbart om det ingås en komplett vapenvila. Ukraina eftersträvar vapenvila utan att kompromissa om territorium eller suveränitet.

Ödet för den sydöstra regionen Donbass - ett område som Ryssland krävt att Ukraina överlåter till separatister - ska diskuteras senare av de ukrainska och ryska ledarna.

Om det blir aktuellt med ett fredsavtal ska det underställas en folkomröstning i Ukraina.

"Rysk militär närvaro kring Kiev och Tjernihiv minskas betydligt"

Enligt Rysslands vice försvarsminister Alexander Fomin ska den militära närvaron i området kring huvudstaden Kiev samt staden Tjernihiv minskas betydligt.

Enligt Fomin vidtar Ryssland dessa åtgärder för att "öka det ömsesidiga förtroendet och skapa förutsättningar för fortsatta förhandlingar."

Fomin hänvisar också till att "samtalen om Ukrainas neutralitet och icke-nukleära status har flyttats till ett praktiskt område" och att det innebär att Ryssland kan fatta beslut om att radikalt minska den militära aktiviteten i områdena Kiev och Tjernihiv.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hälsar de ryska och ukrainska delegationerna välkomna vid inledningen av de ukrainsk-ryska samtalen i Istanbul.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hälsar de ryska och ukrainska delegationerna välkomna vid inledningen av de ukrainsk-ryska samtalen i Istanbul.
Bild: Murat CETIN MUHURDAR / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

"Konstruktiva förhandlingar och ett tydligt förslag från ukrainsk sida"

Vladimir Medinskij som ledde den ryska delegationen konstaterade efter mötet att förhandlingarna hade varit konstruktiva.

Den ryska delegationen fick ett tydligt formulerat förslag från Ukraina, som kommer att studeras och rapporteras till landets ledning, sa Medinskij till reportrar i Istanbul.

– Dessa förslag kommer att studeras inom en snar framtid och rapporteras till presidenten, och vi kommer att ge ett svar.

Medinskij sa också att Ryssland inte skulle motsätta sig att Ukraina går med i Europeiska unionen.

Enligt Medinskij är det också möjligt att Rysslands och Ukrainas presidenter kan träffas.

– Vi föreslår att det först förbereds ett fredsavtal som sedan godkänns av de båda sidornas utrikesministrar. Efter det diskuteras ett eventuellt möte mellan de båda ländernas ledare för ett slutgiltigt undertecknande av ett avtal.

Källa: Reuters, Tass, AFP