Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inga munskydd krävs längre i Egentliga Finlands skolor

En skolklass med andraklassare sitter vid sina pulpeter. Alla har munskydd.
Bildtext Nu behöver elever och lärare inte ha munskydd i skolan längre. Arkivbild.
Bild: Antti Eintola / Yle

Coronaepidemin fortsätter för fullt i Egentliga Finland trots en liten minskning i antalet smittfall. Just nu vårdas 44 patienter med coronavirussjukdom på något av ÅUCS sjukhus.

I Egentliga Finland har incidensen sjunkit en aning och ligger nu på 1 916 nya fall per 100 000 invånare under de föregående två veckorna.

Förra veckan slogs det tidigare rekordet då incidenstalet steg till 1 964, berättar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Andelen positiva coronatest har också sjunkit en aning och ligger nu på 52 procent mot 59 procent för två veckor sedan.

– Ännu kan vi inte vara säkra på att vi skulle ha kommit över vågtoppen, men det förefaller som om epidemin inte längre skulle ha kraft att öka. Vi vet mera om detta om cirka en vecka, då vi får ett längre perspektiv på utvecklingen, berättar ansvarige smittskyddsläkaren för sjukvårdsdistriktet Harri Marttila.

Andelen fall som beror på omikron 2-varianten uppgår nu till cirka 80 procent av alla fall, och andelen fortsätter att stiga, medan andelen som utgörs av omikron 1-varinten hela tiden sjunker.

Inga munskydd rekommenderas längre i förskolor och skolor

Antalet smittfall bland barn och unga under 20 år har sjunkit under de senaste veckorna, medan siffrorna ökat bland de äldre åldersgrupperna.

Därför har Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp beslutat införa en lindring av rekommendationen gällande användning av munskydd. Från och med tisdagen den 29 mars upphör rekommendationen att använda munskydd för alla elever i årsklasserna 1–9.

– Trots att rekommendationen upphörde för årsklasserna 1–6 i mars, har antalet fall i denna åldersgrupp minskat under mars månad, säger Marttila.

Samtidigt upphör rekommendationen om att använda av munskydd också för alla som jobbar i förskolor och skolor.

– Personalen får dock fortsatta använda munskydd i sitt arbete, om de så vill. Dessutom kan det finnas behov för användning av munskydd av typen FFP2 för dem inom personalen som har någon individuell risk, om företagshälsovården rekommenderar detta på grund av arbetstagarens hälsotillstånd, säger Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Fortfarande hög belastning på sjukhusen

Antalet coronainsjuknade bland personer över 60 år i Egentliga Finland är 2,5 gånger större än för en månad sedan. Det är just den åldersgruppen som mest behöver sjukhusvård för behandling av coronasmitta.

– För närvarande ligger 44 patienter med coronavirussjukdom inne för vård på något av ÅUCS sjukhus. Färre än fem får intensivvård. Antalet 60-åringar och äldre som har coronavirusinfektion och som behöver sjukhusvård har stigit under de senaste veckorna, säger Harri Marttila.

Inom primärvården vårdas cirka 40 coronapositiva patienter. Ungefär en tredjedel av dem hade någon annan orsak till behovet av vårdavdelningsvård än coronavirussjukdom, corona var alltså ett bifynd.

I mars har antalet coronarelaterade dödsfall tillsvidare uppgått till 41 i Egentliga Finland.

– Det är faktiskt det högsta antalet dödsfall inom en månad under hela pandemin, säger Marttila.