Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konecranes tidigare styrelseordförande Stig Gustavson välkomnar nyheten att Konecranes och Cargotecs fusion har strandat

Konecranesin ja Cargotecin fuusio Finlandiatalossa, info.
Bildtext Stig Gustavson säger att Konecranes har haft svårt att rekryrtera en ny vd så länge fusionen har varit oklar.
Bild: Katriina Laine / Yle

Stig Gustavson har motsatt sig fusionen från början. Nu välkomnar han det brittiska beslutet att blockera fusionen som ett slut på en lång osäkerhet.

Det var Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet CMA som blockerade fusionen mellan Konecranes och Cargotec.

Enligt Stig Gustavson är det en bra nyhet.

– Vi slipper ut ur en lång period av osäkerhet. Det är ju aldrig bra att företag lever med en osäkerhet där man inte vet hur det ska gå i framtiden. Nu tar den osäkerheten slut och vi kan koncentrera oss på det som är viktigt för Konecranes.

Samtidigt har Gustavson motsatt sig fusionen från första början.

– Framför allt vände jag mig emot hur den hade planerats. Jag anser att man inte på rätt sätt beaktade det stora värdet av Konecranes servicebusiness. Den är en kontinuerlig verksamhet där man inte säljer projekt utan processen går vidare hela tiden. Den är den mest lönsamma och mest expanderande biten av Konecranes. En sådan här fusion skulle ha inneburit att man inte fokuserar på den på rätt sätt. Därför var jag emot den.

Även om Gustavson inte vill se att Konecranes skulle ha varit en förlorande part i fusionen tycker han Cargotec skulle ha varit den stora vinnaren.

– Men det svåra hade varit att företagets fokus hade hamnat lite på fel ställe. Därför motsatte jag mig den, och nu gick det då så här.

Nuvarande ordföranden överraskad över att fusionen stoppades

Konecranes nuvarande ordförande Christoph Vitzthum säger till Svenska Yle att han är överraskad över att fusionen gick i stöpet.

– Vi har ju arbetat aktivt med fusionen i femton månader. Vi trodde nog att den skulle gå igenom.

EU hade godkänt fusionen, men Storbritannien valde ändå att blockera den.

– Det här är den första konkurrensundersökningen av den här typen som Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet CMA har gjort efter Brexit. Det är ganska besynnerligt att de har fattat ett diametralt annorlunda beslut än EU där man i princip ser på marknaden ur samma perspektiv, säger Christoph Vitzthum.

Samtidigt har många olika konkurrensmyndigheter varit oroliga för fusionen under processens gång. Men Christoph Vitzthum trodde ändå att Konecranes och Cargotec hade situationen under kontroll.

– Vi har alltid trott att vi har kunnat förmedla ett tillräckligt starkt paket för att tillgodose deras farhågor över att marknaden skulle konsolideras för kraftigt.

Han tycker att Storbritanniens beslut är speciellt märkvärdigt i ljuset av att de kinesiska konkurrensmyndigheterna godkände affären utan villkor.

– Den stora konkurrensen kommer ju från Kina, inte från europeiska konkurrenter. Jag tycker det är synd att vi inte har lyckats skapa en finsk stark global aktör. Nu har vi i stället två finska globala aktörer som kommer att konkurrera med varandra i framtiden.

Stig Gustavson å sin sida gläder sig åt att Konecranes kan fortsätta som ett självständigt bolag.

– Konecranes har ju en rekrytering på gång. De ska anställa en ny verkställande direktör. Nu är det läget klarare. Och det är ju bra att vi får en ny skeppare ombord.