Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL planerar för World Cup 2024 – Lag Europa och Lag Nordamerika är inte aktuella

Från 2022
Johnny Gaudreau försöker göra mål på Pekka Rinne.
Bildtext Johnny Gaudreau i Team North America försöker göra mål på Finland och Pekka Rinne i Toronto 2016. De nordamerikanska ungdomarna vann matchen med 4–1.
Bild: Gerry Angus/Icon Sportswire/AOP

Det har snart gått sex år sedan världens bästa hockeyspelare senast drabbade samman på landslagsnivå. Efter att NHL tackade nej till vinter-OS i Peking i februari hoppas många på att World Cup-turneringen ska återuppstå om ett par år.

Hockeyinsidern Pierre LeBrun rapporterar att NHL-chefen Bill Daly deklarerat att endast traditionella landslag är aktuella för World Cup-turneringen 2024. Det har ännu inte bekräftats att turneringen kommer att äga rum, men planer smids.

Då NHL senast arrangerade World Cup 2016 deltog sex konventionella landslag och två speciallag: Lag Nordamerika, som bestod av under 23-åriga nordamerikaner, och Lag Europa som byggdes ihop av spelare från mindre hockeynationer i Europa.

Kanadensiska TSN skriver att NHL och spelarorganisationen NHLPA sedan februari har fört diskussioner om upplägget 2024. TSN:s Darren Dreger avslöjade förra veckan att ett World Cup-kval finns på bordet.

– Det kan bli ett kval för vissa europeiska lag i augusti 2023. Det har snackats om hur World Cup kommer att se ut 2024 och sedan 2028. Förmodligen kommer det att handla om åtta lag: Kanada och USA samt sex europeiska lag.

NHL-stjärnorna drabbade samman i OS 2014 och World Cup 2016. Efter det har World Cup inte ordnats och i OS-turneringarna 2018 och 2022 lyste NHL-spelarna med sin frånvaro.