Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medlingsbud för kommunsektorn – svar väntas på onsdagseftermiddagen

Från 2022
Riksförlikningsman Vuokko Piekkala.
Bildtext Riksförlikningsman Vuokko Piekkala har gett ett medlingsbud i tvisten mellan de kommunalt anställda och kommunarbetsgivarna.
Bild: Julius Konttinen / Työ- ja elinkeinoministeriö

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala har gett ett förslag om förlikning i den kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalstvisten. Riksförlikningsmannen meddelade om förslaget vid klockan nio på tisdagskvällen.

Förhandlingsparterna, det vill säga JHL, Juko, Jyty, Tehy och Super på löntagarsidan och KT på arbetsgivarsidan, väntas svara på förslaget före klockan 18 i morgon på onsdagen. Parterna kan antingen godkänna eller förkasta förslaget.

Vårdarfacken Tehy och Super uppger i ett pressmeddelande att man inte öppnar upp mer information om innehållet i förslaget innan fackförbunden har gett sina svar till förlikningsmannen.

Om inget förhandlingsresultat kan nås före klockan 6 på fredagsmorgonen den 1 april, inleder 25 000 vårdanställda en strejk som berör sex sjukvårdsdistrikt.

Varsel om strejker också senare i april

Vårdarfacken varslar om två olika strejker och fredagens eventuella strejk är den mindre av de här två. Den större strejken, som berör 40 000 vårdanställda, kan inledas tidigast den 15 april i enlighet med arbetsminister Tuula Haatainens (SDP) beslut från i måndags.

Också andra organisationer på arbetstagarsidan har varslat om strejker.

Förhandlingsorganisationen Juko, som bland annat företräder lärarna och småbarnspedagogerna, har varslat om strejk i flera finländska städer. Om strejken blir av blir det ingen utbildning eller dagisfostran i en vecka från och med den 16 april.

Juko uppgav strax efter förlikningsbeskedet på Twitter att man inte är nöjd med förslaget.