Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainarna lever i värsta livsmedelskrisen sedan andra världskriget – FN-chef: "En katastrof ovanpå en katastrof"

Från 2022
En kvinna går gråtandes över bråte. I bakgrunden en soldat.
Bildtext Det råder akut brist på mat på många håll i Ukraina. Livsmedelsbristen sprider sig till resten av världen i och med att Ukraina inte lyckas exportera bland annat vete.
Bild: Raphael Lafargue / AOP

Det humanitära läget i Ukraina fortsätter vara extremt dåligt – på många håll har invånarna varken tillgång till vatten eller mat. FN konstaterar att livsmedelskrisen i Ukraina kommer bli global. En del matpriser har redan skjutit i höjden.

De ukrainska bönder som vanligtvis producerar en stor del av allt det vete som säljs i världen befinner sig på slagfältet och krigar mot ryssarna. Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. En stor del av den här produktionen och exporten har lagts på is och det kommer få följder för den globala livsmedelsmarknaden – inte bara Ukraina.

Ukraina och Ryssland står för 30 procent av världens veteproduktion, 20 procent av majsproduktionen och mellan 75 och 80 procent av produktionen av solrosolja.

En del länder är hårdare drabbade än andra – exempelvis Egypten och Libanon. 85 procent av den spannmål som Egypten importerade år 2020 kom från Ukraina. Samma siffra i Libanon låg på 81 procent.

Redan nu syns krigets effekter globalt. David Beasly, direktör för FN:s Världslivsmedelsprogram, uppger att livsmedelspriser som redan varit höga nu blivit ännu högre.

– Det här är bortom något som vi sett sedan andra världskriget. Kriget i Ukraina har orsakat en katastrof ovanpå en katastrof. Ukraina har gått från att vara världens brödkorg till att bli en brödkö, säger Beasly.

Enligt Beasly finns det nu en mycket stor risk för att människor i Ukraina – och också människor på andra håll i världen – dör i svält.

Ett bord med mat på, samt en lapp där det står "kära flyktingar, ta vad ni vill ha och vad ni behöver".
Bildtext Frivilliga i Tysklands huvudstad Berlin har ställt fram ett bord med mat till de ukrainska flyktingar som anländer till tågstationen i centrala Berlin.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

"Vi vill inte ta mat från hungriga barn för att ge dem till svältande barn"

Världslivsmedelsprogrammet, som är världens största livsmedelshjälp, förser 125 miljoner människor världen över med mat. Det här var den officiella siffran före kriget – antalet människor i behov av akut livsmedelshjälp väntas öka explosionsartat.

Hälften av Världslivsmedelsprogrammets import av spannmål kommer från Ukraina och förmågan att erbjuda mathjälp kommer därmed försvåras.

FN räknar med att programmets månatliga kostnader kommer stiga med 71 miljoner amerikanska dollar på grund av de stigande livsmedelspriserna, men också på grund av dyrare bensin och frakt. I och med att verksamheten blir dyrare kommer programmet inte lyckas erbjuda lika många mathjälp som tidigare.

Människor står på kö utanför en byggnad i Kiev.
Bildtext Människor i Kiev står i en brödkö. I och med att maten är slut i många mataffärer har frivilliga organisationer börjat dela ut mer gratis mat.
Bild: Mykhailo Palinchak / Alamy/All Over Press

FN uppskattar att man på grund av de stigande priserna kommer kunna hjälpa 4 miljoner människor färre.

Kriget i Ukraina har lett till att Världslivsmedelsprogrammet tvingats skära ner på matransonerna med hälften i krigsdrabbade Jemen – landet där det humanitära läget beskrivs som värst i hela världen.

Beasly säger att kriget i Ukraina inte borde leda till att exempelvis Mellanöstern och Afrika åsidosätts.

– Om det här händer kommer vi se en massiv migration till Europa. Det sista vi vill göra är att ta mat från hungriga barn för att ge dem till svältande barn.

Tomma butikshyllor bortsett från några paket med ris.
Bildtext Hyllorna i de ukrainska mataffärerna är tomma på många håll och köerna till affärerna är långa.
Bild: Vladislav Mavrin / Alamy/All Over Press

Ryssland: Livsmedelskrisen beror inte på oss, utan på västs hysteri kring sanktioner

David Beasly konstaterar ändå att man inom de kommande veckorna kommer lyckas hjälpa fler människor i Ukraina. Just nu förser Världslivsmedelsprogrammet mat till drygt en miljon människor som är fast i Ukraina. Beasly räknar med att samma siffra inom den kommande månaden kommer utvecklas till 2,5 miljoner människor – och före slutet av maj 4 miljoner.

Prislappen för programmets arbete i Ukraina de kommande tre månaderna landar på drygt 500 miljoner amerikanska dollar.

En kvinna sitter på en pall och äter, bakom henne flera andra människor som äter.
Bildtext Ukrainska flyktingar bjuds på soppa vid ankomst till Berlins tågstation.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Politiker världen över, tillsammans med FN, har beskyllt Rysslands president Vladimir Putin för den svåra livsmedelskrisen. USA:s biträdande utrikesminister Wendy Sherman säger att kriget ökar risken för hungersnöd över hela världen.

Sherman konstaterar vidare att ryska styrkor satt käppar i hjulen för de exportfartyg som försökt lämna Ukraina för att leverera spannmålsprodukter och andra livsmedel till andra länder.

– Ryssland förhindrar drygt 94 fartyg – med mat till hela världsmarknaden ombord – från att nå Medelhavet, säger Sherman.

Enligt Ryssland är det västs sanktioner som lett till livsmedelskrisen, inte Rysslands agerande. Rysslands ambassadör i USA, Vassily Nebenzia, uppger att allt handlar om "västs hysteri kring sanktioner mot Ryssland". Enligt honom kan krisen endast lösas om väst drar tillbaka sanktionerna.

En kvinna gråter. En annan person står bredvid henne.
Bildtext Miljontals ukrainare har flytt landet och de som är kvar i Ukraina lever i hemska förhållanden.
Bild: Mohammad Javad Abjoushak/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Putin jämförs med Stalin: "Inte den första diktatorn att använda mat som vapen"

Ukrainas FN-ambassadör Sergiy Kyslytsya konstaterar att Putin använder mat som ett vapen mot den ukrainska befolkningen.

– Putin är inte den första diktatorn som gör det här. Stalin gjorde det samma då han dödade miljontals ukrainare för 90 år sedan. Det är inte förvånande att Putin, som hedrar Stalin som förfäder, gör samma sak, säger Kyslytsya inför FN:s säkerhetsmöte.

Han konstaterar vidare att Ryssland strategiskt riktar attacker mot jordbruksinfrastruktur.

– Den enda grundläggande orsaken till den nuvarande livsmedelskrisen i Ukraina är den ryska invasionen, säger han.

Källor: AP, Reuters