Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aho slog tränarens målrekord – men inte ens Raantas jättetag kunde rädda Carolina: "Såg genast att vi är slutkörda"

Aho och Teräväinen effektiva i Carolinas förlust - Spela upp på Arenan

Carolina-finländarna var på hugget, men det räckte inte till mot Tampa Bay. Samtidigt noterades Aleksander Barkov och Patrik Laine för tvåpoängskvällar.

Senast Carolina Hurricanes och Tampa Bay Lightning möttes blev det riktigt intensivt.

Nikita Kutjerov körde över Sebastian Aho från död vinkel, ansåg att finländaren hade filmat och konfronterade honom efter summern.

Men trots att lagen stirrade ner varandra en god stund innan de lämnade isen i Raleigh syntes fientligheten inte till på samma sätt i Tampa natten till onsdag finsk tid.

Visst gick känslorna stundvis heta – men de värsta övertrampen uteblev den här gången. Och då Tampa Bays stjärnor håller sig i skinnet brukar de spela bra. Så också den här gången.

Steven Stamkos stod för 1+2 inklusive segermålet i förlängning. Nikita Kutjerov för 0+3. Brayden Point för 1+1. De övriga två målskyttarna i 4–3-segern: Alex Killorn och Victor Hedman.

"Vi var bara så långsamma" – men hyllar Aho

För Carolina handlade det ändå om den tredje bortamatchen på fyra dagar.

– Tack för att du påminner mig om det, det fick mig att må lite bättre. För jag såg genast att vi är helt slutkörda. Kunde bara tänka att "oj vi är illa ute". Killarna gjorde sitt bästa, men vi var bara så långsamma. Det var helt uppenbart, säger tränaren Rod Brind’Amour efteråt.

Sebastian Aho stod för Carolinas 3–2-mål i slutet av den andra perioden, som alltså inte räckte till för att säkra mer än en poäng. Målet var hans 30:e den här säsongen och sammanlagt 175:e i NHL – en notering han sitter på fjärde plats i Carolinas målliga genom tiderna med.

Och ett mål mer än Brind’Amour någonsin gjorde för Hurricanes. Se fullträffen genom att klicka på artikelns huvudbild (videobilder från Viaplay)!

– Han har sannerligen vuxit som spelare. Han har blivit en riktig elitlirare. Och jag tror han kommer att bli bättre. Han pushar oss alla till att bli det bästa laget i världen. Det är hans mål, det enda han bryr sig om. Därför är han så speciell, hyllar tränaren.

Att Ahos fullträff kom nära kassen är också värt att hyllas, speciellt då det handlar om en fysiskt liten spelare.

– Alla smarta spelare vet hur man ska göra mål. En annan match kan han avgöra med sin talang, men man måste också kunna köra rakt på mål för att sätta in pucken. Han vet att det också gäller honom. Och han har en bra koordinationsförmåga, säger Brind’Amour.

Hjälten Raanta

Men om det är en spelare Brind’Amour vill lyfta fram efter just matchen mot Tampa Bay så är det Antti Raanta.

– Han höll oss i matchen, speciellt med tanke på hur det såg ut, säger han.

Men målvakten är väntat nog självkritisk.

– Jag kunde väl ha spelat lite bättre här och där. Det första målet var för lätt. Sådana kan man inte släppa in i sådana här matcher. Det stör mig lite. Men sen lyckas jag rädda några viktiga skott i tredje, analyserar Raanta.

Antti Raanta tar en drickapaus under en match.
Bildtext Antti Raanta stoppade 28 av 32 skott.
Bild: Raj Mehta/USA TODAY Sports/All Over Press

Segermålet kom i power play efter en utvisning som åtminstone Brind’Amour tycker att kom på tok för lätt. Och ur en målvakts perspektiv är 4-mot-3-numerärt överläge jobbigt.

– Speciellt mot ett lag som har så otroligt mycket talang. Man kan inte ta bort passningslinjerna, de hittar sätt att få pucken till varandra än då. Men vi tog en utvisning, jag kan tycka att de borde ha fått en också, men de gör mål och tar en poäng mer, säger Raanta och tillägger:

– Vi måste fortsätta jobba.

Brind’Amour kunde ännu inte berätta om exakt hur allvarlig Jesperi Kotkaniemis skada är. Kotkaniemi ska undersökas närmare under de kommande dagarna. Ett första besked kan komma redan i kväll finsk tid.

Carolina Hurricanes och Kotkaniemis skada var på tapeten i det senaste avsnittet av Yle Sportens NHL-podd, lyssna här!

Aleksander Barkov blev i sin tur nattens blåvita poängkung då han avrundade Floridas segersiffror till 7–4 i tom bur i Montreal. Han hade innan det passat fram ett mål i matchen.

Patrik Laine passade i sin tur fram två fullträffar då hans Columbus förlorade hemma mot New York Islanders. Och Roope Hintz stod för kvitteringsmålet då Dallas vände och vann borta mot Anaheim med 3–2.

Resultat, NHL:

Boston–Toronto 4–6
BOS Erik Haula 0+0, -1, 13.55

Tampa Bay–Carolina 4–3 efter förlängning
CAR Antti Raanta 28/32
CAR Sebastian Aho 1+0, +2, 18.59
CAR Teuvo Teräväinen 0+1, +2, 19.05

Florida–Montreal 7–4
FLA Aleksander Barkov 1+1, +1, 19.53
FLA Eetu Luostarinen 0+1, +/- 0, 13.55
MTL Joel Armia 0+0, -3, 11.46
MTL Jesse Ylönen 0+1, +1, 7.49

Pittsburgh–NY Rangers 2–3
PIT Kasperi Kapanen 0+0, -1, 19.06

Columbus–NY Islanders 3–4
CBJ Patrik Laine 0+2, +1, 23.03

Nashville–Ottawa 4–1
NSH Juuse Saros 36/37
NSH Mikael Granlund 0+0, +/- 0, 19.46
NSH Eeli Tolvanen 0+0, +/- 0, 11.40

Minnesota–Philadelphia 4–1
PHI Rasmus Ristolainen 0+0, +/- 0, 22.14

Calgary–Colorado 1–2
COL Artturi Lehkonen 0+0, +/- 0, 12.53
COL Mikko Rantanen 0+1, +/- 0, 20.39

Anaheim–Dallas 2–3
ANA Urho Vaakanainen 0+0, +/- 0, 18.47
DAL Jani Hakanpää 0+0, -1, 15.09
DAL Miro Heiskanen 0+0, +/- 0, 19.56
DAL Roope Hintz 1+0, +/- 0, 14.50
DAL Esa Lindell 0+0, +1, 21.35

Diskussion om artikeln