Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels premiärminister varnar för ny våg av terrorism – tre terrorattacker på en vecka

En polis står hukad vid en bil.
Bildtext Regeringen i Israel ska hålla ett krismöte efter en tredje terrorattack under loppet av en vecka.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Israels premiärminister Naftali Bennett slår larm om en ny "våg av blodig islamistisk terrorism". Uttalandet kommer inför en dag av begravningar efter ytterligare en terrorattack i landet.

Den senaste terrorattacken inträffade sent på tisdagskvällen i landets näst största stad Tel Aviv. En palestinsk man körandes på en motorcykel öppnade eld i de ultraortodoxa förorterna Bnei Barek och Ramat Gan. Fem personer dödades innan gärningsmannen dödades av polis.

Det här är den tredje dödliga attacken i Israel under loppet av en vecka. De två tidigare terrorattackerna har enligt myndigheter "utförts av arabiska medborgare som inspirerats av IS".

Oron för fler terrorattacker ökar och regeringen har sammankallats till ett krismöte för att diskutera terrorattackerna.

– Israel står inför en våg av blodig islamistisk terrorism. Vi kommer att bekämpa den med uthållighet, envishet och med en järnhand, säger premiärminister Naftali Bennett efter ett möte tillsammans med säkerhetsrådgivare och chefer.

Oklart om attackerna är organiserade

Enligt israeliska myndigheter är det oklart om de senaste attackerna varit organiserade eller om gärningsmännen agerade ensamma. Den israeliska militären förbereder sig för fler terrorattacker genom att skicka fler trupper till och omkring Västbanken.

Också polisen har höjt beredskapsnivån till högsta möjliga.

De tre terrorattackerna under den senaste veckan har dödat elva personer (i den siffran ingår inte gärningsmän).

I söndags riktades en attack mot två israeliska poliser. Efter attacken tog IS på sig attacken. Det är första gången som jihadister tagit på sig en attack i Israel sedan år 2017.

Tidigare förra veckan gick en IS-sympatisör till attack mot israeler i staden Beersheba. Gärningsmannen körde in i en grupp människor med en bil och gick sedan till attack med kniv. Fyra personer dödades.

Polis rullar på en bår med en svart liksäck på. I bakgrunden en ambulans.
Bildtext Bild från attacken under tisdagskvällen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Myndigheter försöker minska på spänningarna i landet – attackerna försvårar

Israel har under de senaste veckorna försökt minska spänningarna i landet i hopp om att undvika fjolårets händelser då israelisk polis och palestinska demonstranter drabbade samman. Sammandrabbningarna ledde till ett 11 dagar långt krig mellan Israel och den palestinska rörelsen Hamas.

De senaste terrorattackerna försvårar försöken att bättra säkerhetsläget i landet.

Dödliga attacker utförda av IS i Israel är mycket ovanliga. Gruppen är aktiv främst i Irak och i Syrien, men IS har också tidigare tagit på sig andra attacker mot israeler – bland annat attacker mot israeliska styrkor.

Naftali Bennett står och pratar. I bakgrunden Israels flagga.
Bildtext Israels premiärminister Naftali Bennett fördömer, likt många andra, de senaste terrorattackerna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den palestinska presidenten Mahmud Abbas har i ett sällsynt uttalande fördömt attackerna.

"Dödandet av palestinier och israeliska civila kommer enbart leda till ytterligare försämring av situationen samtidigt som vi strävar efter stabilitet", uppger presidenten i ett uttalande som publicerats av nyhetsbyrån Wafa.

Också FN-chefen Antonio Guterres fördömer attackerna via sin talesperson, likaså USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Källor: AP, AFP, Reuters