Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-guldlejon, landslagsdebutanter och senare Valtteri Filppula – här är Jukka Jalonens första VM-lägertrupp

Uppdaterad 30.03.2022 11:26.
Valtteri Filppula och Harri Pesonen firar mål.
Bildtext Valtteri Filppula ansluter senare, Harri Pesonen är med från start.
Bild: George Walker IV/USA TODAY Sports/All Over Press

Jukka Jalonen lovade att den första VM-truppen skulle bestå av många Pekingresenärer och höll sitt löfte. En drös KHL-spelare kommer att vara med från start.

Lejonens chefstränare Jukka Jalonen berättade redan på måndagen att den kommande VM-lägertruppen skulle vara OS-betonad. Då truppen blev offentlig på onsdagen stod det klart att hela 14 guldmedaljörer är med på det VM-lägret.

Bland andra hittas målvaktsduon Jussi Olkinuora-Frans Tuohimaa i truppen, Harri Säteri som var förstemålvakt i Peking har däremot åkt till Nordamerika och finns inte med i den första lägergruppen.

Majoriteten är spelare som höll till i KHL, men också spelare från den schweiziska och inhemska ligan är uttagna.

Lejonens första VM-lägertrupp

Målvakter
30 Westerholm Niclas
35 Tuohimaa Frans*
45 Olkinuora Jussi*

Backar
2 Pokka Ville*
3 Friman Niklas*
7 Kaski Oliwer
18 Maalahti Kalle
34 Viitasalo Nuutti
38 Hietanen Juuso*
42 Vatanen Sami*
52 Pelli Arttu

Anfallare
15 Aaltonen Miro*
20 Ojamäki Niko*
21 Könönen Juuso
23 Nenonen Markus
24 Björninen Hannes*
25 Petman Ville
28 Nättinen Joonas*
37 Erholtz Eemil
39 Ojantakanen Valtteri
60 Granlund Markus*
65 Manninen Sakari*
70 Hartikainen Teemu*
82 Pesonen Harri*

*Tog OS-guld i Peking.

– Det här är en erfaren och högklassig grupp spelare. Det kommer att spela en stor betydelse med tanke på förberedelserna. För många KHL-spelare tog säsongen slut efter att Ryssland anföll Ukraina och för dem som inte spelat på en stund är det bra att komma igång direkt, säger Jalonen.

Några namn lyser ändå med sin frånvaro, bland dem Marko Anttila och Valtteri Filppula. För Anttilas del är förklaringen självklart att Ilves fortfarande spelar i ligaslutspelet – inga spelare därifrån är ännu uttagna – och OS-lagkaptenen ansluter senare.

– Så mycket kan jag berätta. Fler spelare kommer att ansluta efter påsk. Och Filppula är en av dem, säger GM Jere Lehtinen.

NHL-förstärkningar i tid till EHT?

Finland förbereder sig för hemma-VM i Tammerfors med att först spela två träningsmatcher borta mot Danmark den 13 och 14 april. Efter det är det ett läger i Joensuu som står på schemat.

Där kommer Lejonen att stå värd för Norge den 21 och 22 april. Sedan står EHT-turneringen i Tjeckien i tur.

NHL-spelare kan antagligen ansluta tidigast då. Jalonen sa tidigare för STT att han inte räknar med värst många förstärkningar från Nordamerika, men flera finländska spelare har försiktigt gett tummen upp i media för att representera Lejonen på hemmais.

Montreal (Joel Armia, Jesse Ylönen) och Philadelphia (Rasmus Ristolainen) missar med säkerhet slutspelet. Flera andra lag med finländska spelare – som Patrik Laines Columbus – kommer enligt all sannolikhet också att göra det.

Diskussion om artikeln