Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Premiär: Jävla fetto – ett interaktivt dramaspel för vuxna

Från 2022
Uppdaterad 01.04.2022 14:57.
En illustration av Viola Tulipan, en medelålders kvinna som energiskt joggar på gatan.
Bildtext Häng med på en lekfull men drabbande resa i ljud och bild.
Bild: Annika Mannström

Viola Tulipan är en helt vanlig högstadielärare. Hon är inte smal och inte tjock. Dessutom vet hon att vikt är irrelevant. Men i huvudet mal den på, rösten som ständigt påpekar hur fet, äcklig och värdelös hon är.

Hur ska Viola få tyst på rösten? Du bestämmer själv när du spelar dramaspelet Jävla Fetto.

Svenska Yle lanserar en helt ny form av audiodrama, långt ifrån klassisk radioteater. Hörspelet rullar fram i lurarna och via illustrationer på skärmen, och den som spelar ställs inför en rad frågor: Ska Viola banta eller skita i det? Ska hon träna som en galning eller gå på fettsugning? Spelet har en början och sexton möjliga slut, beroende på hur lyssnaren väljer.

"Du kommer aldrig att klara det, din vidriga fläskhög!"

Violas inre röst
Viola Tulipan - huvudkaraktären i det interaktiva speldramat Jävla fetto, sitter bedrövad vid sitt matbord.
Bildtext Ska Viola knäckas av den elaka rösten i huvudet?
Bild: Annika Mannström

Jävla fetto vill belysa kroppshetsen i vårt samhälle, där allt för många för en evig kamp mot sin egen inre kritiker. Spelet kan framkalla ångest hos personer som kämpar med ätstörningar och lämpar sig inte för barn.

Jävla fetto tar cirka tio minuter att spela igenom från början till slut, men det innehåller kring en och halv timme material om man vill utforska alla tänkbara spår. Då man börjar om från början är det möjligt att hoppa över de scener man redan hört genom att klicka sig framåt på skärmen, och fortsätta att utforska nya val – och på så vis få en chans man inte får i riktiga livet.

Experiment med nytt format

För det tekniska konceptet bakom Jävla fetto svarar Mikael Hindsberg på Yles utvecklingsavdelning.

– Spelet är det första i sitt slag. Eftersom användaren själv är aktiv väcks känslor och empati på ett helt annorlunda sätt än vid klassiskt journalistiskt berättande.

Det här är en experimentell produkt från Svenska Yle som vi skapat för att utforska nya former av berättande på webben. Svara därför väldigt gärna på responsformuläret som finns vid slutet av spelet. Vi är intresserade av alla förslag för förbättring och vidareutveckling. Är detta ett format du skulle vilja se mer av i framtiden?

OBS! Du som vill spela Jävla Fetto på din iPhone eller iPad, måste tillsvidare ännu trycka igång ljudet skilt på varje scen. Och den som kommer till spelet via Yle-appen uppmanas att öppna den i en webbläsare. Vi jobbar på att åtgärda problemen.

Viola Tulipan - huvudkaraktären i det interaktiva speldramat Jävla fetto, sitter bedrövad vid sitt matbord.

Spela: Jävla fetto - ett interaktivt dramaspel

Viola Tulipans öde är i dina händer.

Diskussion om artikeln