Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förra året blev ett rekordår för båtbranschen – lyxjakter för 200 miljoner euro exporterades

Uppdaterad 30.03.2022 20:39.
Jubileumsmodellen Swan Club 50 sjösätts under 50årsfestligheter
Bildtext Jubileumsmodellen Swan Club 50 sjösätts.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

För andra året i rad växte båthandeln i Finland. I synnerhet små motorbåtar är populära och båtbranschens omsättning steg med nästan 40 procent. Exporten av båtar slog alla tiders rekord.

Enligt Båtbranschens centralförbund Finnboat registrerades förra året över 5 000 nya vattenfarkoster, av dem var 2023 under 5,5 meter. 57 motorbåtar över tio meter registrerades i Finland för första gången. Ungefär 20 nya segelbåtar registrerades.

Tack vare den stora inhemska efterfrågan på båtar är handeln med andrahandsbåtar drygt 30 procent större än år 2019.

Båtbranschen sysselsätter i Finland cirka 3500 personer.

Lyxjakter till Brittiska Jungfruöarna

Tillverkarna av lyxjakter i Jakobstadstrakten exporterade rekordmånga jakter förra året. Enligt Båtbranschens centralförbund Finnboat var värdet på båtarna närmare 200 miljoner euro.

Tre segelbåtar till ett totalvärde på 86 miljoner euro såldes till Brittiska Jungfruöarna, fyra segelbåtar till ett värde på 27 miljoner euro såldes till Italien och en båt värd 22 miljoner euro såldes till Malta.

Båtar till Sverige

Enligt tullens statistik steg exporten av båtar under 2021 med 55 procent. Nästan 13 000 båtar exporterades till 47 länder, till ett värde av nästan 442 miljoner euro. Av de båtar som tillverkades i Finland såldes 76 procent utomlands.

De flesta båtarna såldes till Sverige och Norge.

”Handeln med Ryssland är inte som helhet betydande för Finlands båtbransch, men har vuxit de senaste åren då förtroendet för marknaden ännu sakteligen återställdes. Av den 16 miljoner stora exporten till Ryssland utgjordes nästan en tredjedel av vidare-export av vattenjetar, men det exporterades till marknaden även motorbåtar för fem miljoner euro och därtill motorer och båtbranschens tillbehör,” skriver Jarkko Pajusalo, verkställande direktör för Båtbranschens centralförbund Finnboat rf i ett pressmeddelande.

Han konstaterar vidare att Rysslands anfall mot Ukraina har raserat förtroendet för Ryssland och restriktionerna mot Ryssland påverkar handeln negativt och återhämtningen kan ta tiotals år.

Framtiden ser ljus ut

Finnboats medlemskår uppger att det levererades 12 290 förbränningsutombordsmotorer år 2021 till Finland och det är en ökning jämfört med förra året med 22,8 procent. Av de utombordsmotorer som såldes i Finland förra året är nästan 80 procent högst 60 hästkrafter.

Enligt Finnboat ser båtbranschen ljust på framtiden. I nästan hälften av företagen uppskattar man att omsättningen stiger och 41 procent tror att den hålls oförändrad. Sysselsättningen förväntas hållas på en bra nivå.

Båtbranschens centralförbund Finnboat korrigerade på onsdag kväll sitt pressmeddelande med att företagens omsättning steg med 40 procent, inte 50 procent som man tidigare uppgav. Artikeln uppdaterades med de nya uppgifterna onsdag 30.3.2022 kl. 20.39.