Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En av attentatsmännen har identifierats

Från 2015
Uppdaterad 15.11.2015 12:38.
Poliser utanför konsertsalen Bataclan, där ett nittiotal människor miste livet i ett terrorattentat.
Bildtext Poliser utanför konsertsalen Bataclan, där ett nittiotal människor miste livet.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Frankrike fortsätter utredningen av fredagens terrordåd där 129 människor miste livet och 350 skadades.

Åklagaren François Molins uppgav på lördagen att terroristerna var fördelade i tre grupper. Enligt åklagaren har sju av terroristerna dött, men det är möjligt att en del terrorister har lyckats komma undan.

Myndigheterna vet nu identiteten på en av attentatsmännen. Det handlar om en 29-årig fransk man, Omar Ismail Mostefai, som vuxit upp i en fattig Parisförort.

Han identifierades med hjälp av ett avslitet finger som hittades i konsertsalen Le Bataclan där största delen av offren dödades.

När polisen stormade byggnaden detonerade de tre gärningsmännen sina västar. Mannen fanns i det franska brottsregistret men hade bara gjort sig skyldig till små förseelser tidigare.

Det är helt galet. Jag var i Paris själv igår kväll och såg vilken förödelse det var.

― Gärningsmannens bror

Polisen kände till att mannen hade radikala åsikter men inte att han hade kontakt med terrorgrupper. Mannens far och bror samt fyra andra familjemedlemmar har gripits och tagits in för förhör.

- Det är helt galet. Jag var i Paris själv igår kväll och såg vilken förödelse det var, sade Mostefais äldre bror till nyhetsbyrån AFP innan han greps efter att frivilligt ha uppsökt en polisstation.

Frankrikes president François Hollande meddelade på lördagen att det är terrorgruppen Islamiska staten som ligger bakom attackerna, och IS bekräftade det här senare.

Syriskt pass hittades på attentatsplats

Myndigheterna misstänkte först att två av attentatsmännen hade kommit som flyktingar till Grekland, vilket senare dementerades och korrigerades till en.

Ett syriskt pass vars innehavare hade registrerats i Grekland hittades på en av attentatsplatserna.

Myndigheterna säger att det är möjligt att passet inte fanns hos sin rättmätige ägare. Syriska pass är lätta att komma över på grund av de många förfalskningar som finns till salu.

En terroristgrupp kan ha flytt

En svart Volksvagen Polo med belgiska registerplåtar har också hittats utanför konserthuset Bataclan, där den mest förödande attacken ägde rum.

Bilen ska ha hyrts av en fransman som bor i Belgien.

Mannen ska ha identifierats under ett stickprov, då han under lördag morgon skulle ta sig över gränsen till Belgien. I bilen fanns också två passagerare och de här tre kan tillsammans utgöra en grupp som flydde efter att terrorattackerna utförts.

Diskussion om artikeln