Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ministeriet kräver svar, både aktiva och tidigare idrottsledare med Elisabeth Rehn i spetsen ryter till om sexuella trakasserier: "Dags att krossa bäste broder-nätverken"

Från 2022
Uppdaterad 30.03.2022 14:33.
Elisabeth Rehn.
Bildtext Elisabeth Rehn är en av tio kvinnor som skrivit under det öppna brevet.
Bild: Lehtikuva

De manliga nätverken och den hemlighetsfulla kabinettspolitiken inom idrotten måste få ett slut, kräver tio kvinnor som jobbar eller har jobbat i ledande positioner inom idrotten enligt STT.

Härvan kring Mika Lehtimäki bara ökar i fart.

På onsdagen meddelade Undervisnings- och kulturministeriet att man kräver en förklaring av fallet av Finlands olympiska kommitté. Och samtidigt ställer sig flera tidigare och aktiva OK-höjdare på barrikaderna.

Yle Urheilu rapporterade på tisdagen att Lehtimäki inte bara skickat meddelanden åt kvinnliga kolleger mitt i natten – som han själv med Jan Vapaavuoris flankstöd hävdat att var fallet – utan att det osakliga beteendet också innefattat fysiska närmanden.

I ett öppet brev skriver flera tidigare högt uppsatta kvinnliga idrottspåverkare att det måste få ett slut.

– Det har gått för långt nu. Vi kan inte längre tiga, skrivs det i brevet.

Kvinnorna som skrivit under det öppna brevet berättar att de har eller tidigare har haft poster som till exempel ordförande, experter, verksamhetsledare, vd och så vidare.

Bland kvinnorna finns till exempel Finlands tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn.

"En hand på låret, händer innanför blusen"

I brevet listar kvinnorna erfarenheter av sexuella trakasserier, ojämlik behandling och beslut som fattats under männens bastukvällar.

– Vi lever år 2022 och samma gamla mönster upprepar sig.

– Många av oss har i decennier fått se hur en inre krets fortsättningsvis bestämmer.

Enligt vad som skrivs i brevet har en av kvinnorna som skrivit under det fått höra att hon inte kan bli vald till en post eftersom hon inte kunde komma med de andra i bastun. En annan har fått höra att fältet inte skulle godkänna en kvinna.

– En tredje av oss upplevdes som en "alltför besvärlig person", en fjärde var för mjuk och en femtes expertis undervärderades. En stor del av oss upplevdes som jobbiga kärringar.

– En av oss fick genomgå en oerhört lång kamp i rättsinstanser och vi alla känner oss förorättade. Allt fler har fått höra att de inte passar in i "profilen".

Utöver den ojämlika behandlingen sägs också sexuella trakasserier ha pågått länge i idrottskretsar.

– En hand på låret, händer innanför blusen, förslag om gemensamma middagar, samtal till hemmet, fortgående sexuellt prat och blickar riktade snett nedåt – ja – på brösten.

Enligt brevet har kvinnorna ändå trott på att saker förändras i och med de yngre generationerna.

Kritik mot Olympiska kommittén

Då Mika Lehtimäki avgick på måndagen berättade han att varningen berodde på att han skickat nattliga meddelanden.

Enligt Yle Urheilus uppgifter har de personerna som varit föremål för det osakliga beteendet haft att göra med Lehtimäki enbart i arbetsrelaterat syfte. Det osakliga beteendet har enligt dem pågått under många år.

Lehtimäki har sedan år 2018 haft en av de tyngsta posterna i Idrottsfinland. I mars förlängdes Lehtimäkis kontrakt med Finlands olympiska kommitté till slutet av år 2024.

I det öppna brevet riktas nu kritik mot Olympiska kommittén.

– Det är ofattbart att styrelsemedlemmarna läser i medier vad som sker i kommittén. Styrelsens medlemmar och grenförbunden är knäpptysta om saker. Precis som alltid tidigare.

Kommittén borde jobba för vad olympiska rörelsen står för

I brevet skriver de att "bästa broder-nätverk" fortfarande är vardag inom idrotten och att detta måste förändras.

Enligt dem som skrivit under brevet borde Olympiska kommittén förverkliga det som olympiska rörelsen står för.

– Citius, altius, fortius – snabbare, högre, kraftigare – betyder inte med vilka medel som helst, i en liten krets, hemlighetsfullt" utan att vi ska finna oss i en fräsch ny verklighet som alla ledare inom idrotts- och motionssamfundet förtjänar.

IOK har lagt till ordet communis i sitt motto. Det vill också brevets författare att Finlands olympiska kommitté tar efter. De kräver också ett slut på den hemlighetsfulla kabinettspolitiken.

Utöver Elisabeth Rehn finns bland annat Birgitta Kervinen, Pirjo Puskala, Johanna Aatsalo och Ulla-Maija Paavilainen samt Maija Innanen bland dem som skrvit under brevet.

Utöver de kvinnor som skrivit under brevet står flera kvinnor som inte vill riskera sina karriärer och därför inte kan stå bakom det med eget namn, bakom det som skrivits.

– Låt också det berätta om vilken verksamhetskultur som råder.

Flera aktiva tagit ställning på sociala medier

Flera nu aktiva kvinnliga OK-aktörer har nu också tagit ställning till det som uppdagats på Twitter.

En av dem är Laura Tast i Olympiska kommitténs idrottsakademiprogram.

– Jag visar mitt fulla stöd och uppskattning till de kvinnor som modigt pekar på att detta inte är rätt. Det här behöver inte godkännas och inte tolereras. Ansvarsfull verksamhet och en säker omgivning bör vara en självklarhet, skriver Tast på Twitter.

Tidigare i veckan kommenterade också OK:s hållbarhetschef Elina Laine saken.

– Osakligt beteende, sexuella trakasserier och mobbning är alltid entydigt fel. Förklaringar eller förringande förändrar inte på den saken, skrev hon på tisdagen.

Också på finlandssvenskt håll har Petra Stenman, sportchef på Svenska Finlands Idrottsförbund, uttryckt sin åsikt.

"Olympiakommitte’n skall vara en förebild och föregångare i ledarskap, en institution som inger trygghet och förtroende till alla inom idrottsrörelsen. Jag saknar ord för dethär osmakliga skådespelet och det som de utsatta fått utstå" skriver Stenman.

Till och med styrelsemedlem Sari Multala skickade en hälsning åt de drabbade efter Yle Urheilus avslöjanden i går.

– Vi kände inte till det här. Jag är ledsen, besviken och ber om ursäkt, skriver hon.

Källa: STT

Diskussion om artikeln