Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Truppen till ödesmatchen mot Slovakien presenterades – dags att göra slut på långa måltorkan

Från 2022
Linda Sällström firar ett mål med att hoppa och gestikulera.
Bildtext Linda Sällström brukar leverera för Finland – hittar hon rätt mot Slovakien?
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Dags att glömma EM-slutspelet för en stund: Om Finland vill ta sig till VM 2023 måste fotbollsdamerna hitta rätt i den knepiga kvalmatchen mot Slovakien. Onsdagens trupputtagning bjöd inte på överraskningar.

Det är ett pressat Finland som nästa veckas fredag fortsätter kvala till VM.

Den tunga hemmaförlusten mot Irland spökar i tabellen och Finland är piskat att vinna borta mot Slovakien och hemma mot Georgien för att VM-drömmen ska fortsätta vara realistisk.

Det säger också Finlands assisterande tränare Rosa Lappi-Seppälä, som i chefstränare Anna Signeuls sjukfrånvaro fick presentera truppen.

Inga skrällar förväntades – inga skrällar levererades. Det enda noterbara: Katriina Talaslahti är uttagen som tredjemålvakt i truppen i skadade Anna Tamminens frånvaro.

– Vi har haft ett positivt problem med formstarka spelare. Det har varit svårt att ta ut truppen, säger Lappi-Seppälä om uppställningen som ser precis ut som den alltid brukar göra.

Truppen till VM-kvalet

Målvakter:

Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC

Paula Myllyoja, RCD Espanyol

Katriina Talaslahti, FC Fleury 91

Försvarare:

Natalia Kuikka, Portland Thorns

Anna Westerlund, Åland United

Anna Auvinen, UC Sampdoria

Elli Pikkujämsä, KIF Örebro

Eva Nyström, Hammarby IF

Emma Koivisto, Brighton and Hove Albion

Tuija Hyyrynen, Juventus FC

Nora Heroum, SS Lazio

Mittfältare:

Eveliina Summanen, Tottenham Hotspur FC

Emmi Alanen, Kristianstads DFF

Ria Öling, FC Rosengård

Olga Ahtinen, Linköpings FC

Essi Sainio, HJK

Adelina Engman, Hammarby IF

Heidi Kollanen, KIF Örebro

Jenny Danielsson, AIK

Anfallare:

Kaisa Collin, AIK

Juliette Kemppi, IFK Kalmar

Jutta Rantala, Vittsjö GIK

Sanni Franssi, Real Sociedad

Linda Sällström, Vittsjö GIK

Amanda Rantanen, KIF Örebro

Orosmomentet: offensiven

De senaste månaderna har Finland – förståeligt – satsat krutet på att förbereda sig för EM. Motståndarna i tre träningsmatcher i februari speglade den kommande prövningarna i den urtuffa gruppen i slutspelet i England.

Insatserna i träningsmatcherna i februari bjöd på blandade resultat: två klara förluster mot Frankrike och Nederländerna innan en framgångsrik mållös match mot högklassiga Brasilien.

Problemet är att träningsmotståndarna inte var optimala med tanke på VM-kvalmatcherna mot Slovakien och Georgien, då Finland ska vara bollförande och måste hitta rätt i offensiven.

VM-kvalets A-grupp
Lag Matcher Poäng
1. Sverige515
2. Irland47
3. Finland46
4. Slovakien54
5. Georgien40

Finland har spelat sju mållösa halvlekar sedan Linda Sällströms kanonmål i den knappa kvalförlusten mot Sverige i höstas.

Den offensiva ineffekteviteten är oroväckande. Nu finns det inga felmarginaler: de blåvita måste hitta rätt mot Slovakien.

– Vi har allt i egna händer. Om vi vinner över Slovakien och Irland på bortaplan är vi nära minst en playoffplats, säger Lappi-Seppälä optimistiskt.

Segt Slovakien pinade i premiären

Finland mötte Slovakien i en svettig kvalpremiär i ett soligt Åbo i höstas. Då öppnade Adelina Engman målskyttet i första halvlek, Slovakien kvitterade och Ria Öling avgjorde.

Finland dominerade i första halvlek men gav oförklarligt över taktpinnen till Slovakien efter paus. Till slut blev knep alltså laget en knapp 2–1-seger utan att övertyga.

Vad lärde ni er i premiären?

– Det var en tudelad match. Vi började väldigt bra och kunde ha dragit upp en större ledning, men vår kvalitet varierade i matchen och jag tror att en nyckelfaktor nu är att hålla en jämn nivå i 90 minuter.

Så här fungerar det europeiska VM-kvalet

51 länder är indelade i 9 grupper.

Vinnarna går direkt till VM, medan tvåorna går till playoff.

De tre bästa grupptvåorna går direkt till den andra rundan i playoff, medan de sex sämsta tvåorna gör upp i den första rundan. Det spelas enkelmöten i playoff hösten 2022.

Tre lag slås alltså ut i den första rundan och ytterligare tre i den andra rundan, så att tre lag till slut återstår.

De två bästa playoffvinnarna går direkt till VM, medan den sämsta går vidare till ett världsomspännande playoff, som ordnas i Australien och Nya Zeeland i februari 2023. Tio länder deltar i det världsomspännande playoffskedet och tre lag går till VM.

Sammanlagt går alltså 11 eller 12 europeiska lag till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 (9 gruppvinnare + 2 playoffvinnare + 1 eventuellt från det världsomspännande playoffskedet).

Lappi-Seppälä beskriver Slovakien som ett aggressivt lag, som pressar aktivt och har bollskickliga individer. I försvarsväg är däremot laget inte lika vasst.

– Vi måste vara modiga och välja stunder att skapa längre anfall. Hitta rätt tidpunkt för att penetrera och gå på avslut. Vår styrka är helt klart att vi är ett bra kontringslag.

Rosa Lappi-Seppälä poserar.
Bildtext Rosa Lappi-Seppälä säger att Finland fick öva på att spela i högt tempo i februari. Det ska laget fortsätta med i VM-kvalet.
Bild: Lehtikuva

Efter bortamatchen nästa fredag väntar en dust mot Georgien på Tölö fotbollsstadion den 12 april.

På onsdagen meddelade också landslaget att en träningsmatch mot Japan är inprickad i kalendern den 27 juni i Åbo – och att VM-kvalmatchen mot Sverige den 6 september kommer att spelas i Tammerfors.

VM-kvalmatcherna sänds av Yle med svenska kommentarer.

Finlands matcher i VM-kvalet

2021:

21.9 Finland–Slovakien 2–1

21.10 Georgien–Finland 0–3

26.10 Finland–Irland 1–2

25.11 Sverige–Finland 2–1

2022:

8.4 Slovakien–Finland klockan 21.30

12.4 Finland–Georgien klockan 18.15 på Tölö fotbollsstadion

1.9 Irland–Finland

6.9 Finland–Sverige

Diskussion om artikeln