Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska basketstjärnan skrev på för CSKA Moskva – beslutet väcker reaktioner på hemmaplan

Från 2022
Jonas Jerebko spelar basket.
Bildtext Jonas Jerebkos Sverige spelar i samma VM-kvalgrupp som Finland. I november vann Sverige med tio poäng på hemmaplan och den 30 juni möts lagen i Esbo.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Den ryska attacken på Ukraina har fått många idrottsstjärnor att tacka för sig och lämna Ryssland. Jonas Jerebko gör tvärtom och återvänder till Moskva.

Den svenska basketspelaren Jonas Jerebko höll till i den nordamerikanska proffsligan NBA i tio år, från 2009 till 2019. Inför säsongen 2019–20 kritade Jerebko på för Chimki Moskva där det blev två säsonger.

Efter att ha varit klubblös i ett drygt år har svensken nu valt att skriva på för CSKA Moskva. Den ryska klubben skriver om kontraktet, som gäller för den resterande delen av säsongen, på sitt Twitterkonto.

– Det är en ära att få representera en klubb som CSKA med sin historia, säger Jerebko själv.

"Tidpunkten minst sagt överraskande"

Det internationella basketförbundet Fiba har på grund av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina valt att stänga av ryska lag från spel i Europa och många utländska spelare har lämnat den ryska ligan.

Jerebkos sponsor, dryckesföretaget Vitamin Well, har enligt SVT avslutat samarbetet och på basketförbundet är man fundersamma.

– Det är klart att tidpunkten för det här är minst sagt överraskande. Jag behöver prata med Jonas och höra hur hans tankar har gått, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo till Aftonbladet.

Diskussion om artikeln