Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

25 000 vårdare inleder strejk på fredagen – ingen lösning i tjänste- och arbetskollektivavtalstvisten

En vårdare iklädd skyddsutrustning går in i ett patientrum.
Bildtext En vårdarstrejk inleds i sex sjukvårdsdistrikt på fredagen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det gick inte att hitta någon lösning i den kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalstvisten. Klockan 6 på fredag morgon inleder 25 000 vårdare en två veckor lång strejk.

Alla löntagarorganisationer, alltså JHL, Juko, Jyty, Tehy och Super, nekar till det förslag som riksförlikningsmannen lagt fram i den kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalstvisten.

KT på arbetsgivarsidan skulle ha godkänt förslaget. Svaret gavs på onsdag kväll.

Enligt Henrika Nybondas-Kangas, förhandlingschef för kommunarbetsgivarna, innehöll förslaget en allmän lönelinje för två år, en höjning på 2,0 procent det första året och 1,9 det andra, men inga separata löneprogram i sig.

Det är ett stort paket som kollapsar eftersom riksförlikningsmannens förslag gällde hela den kommunala sektorns arbetsvillkor, det vill säga över 420 000 anställda.

– Bollen är fortfarande hos riksförlikningsmannen, som senare säkert kommer att försöka fortsätta förhandlingarna, säger Nybondas-Kangas.

Strejkerna utvidgas om ingen överenskommelse nås

Kommunsektorn har gått ut med flera strejkvarslar. Den första börjar med en vårdarstrejk i sex sjukvårdsdistrikt.

Strejken drabbar sjukvårdsdistrikten i Norra Österbotten, Egentliga Finland, Birkaland, Helsingfors och Nyland, Norra Savolax och Mellersta Finland, samt vissa kommunala sociala företag.

Om ingen överenskommelse nås innan mitten av april kommer strejken att utvidgas till 13 sjukvårdsdistrikt och omfatta totalt 40 000 arbetstagare inom vården.

Dessutom kommer strejkerna utvidgas till att gälla andra kommunalt anställda, inklusive lärare, skol- och förskolepersonal och socialarbetare i flera städer.