Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Will Smith ombads lämna Oscarsgalan efter örfilen men vägrade – akademin utreder "lämpligt straff", uteslutning av Smith möjlig

Will Smith slår till Chris Rock på Oscarsgalan 2022.
Bildtext Många chockades då Will Smith steg upp på scen under Oscarsgalan och slog komikern Chris Rock med öppen hand.
Bild: Rob Latour / AOP

Oscarsakademin och Chris Rock uttalar sig nu om det som hände under söndagens Oscarsgala. Akademin uppger att man bad Will Smith att gå hem efter den häpnadsväckande örfilen, medan Rock säger att han "bearbetar händelserna".

Oscarsakademin utreder som bäst vilka disciplinåtgärder som kunde vidtas mot skådespelaren Will Smith efter att han under den direktsända galan gick upp och örfilade komikern Chris Rock efter ett skämt om hans fru.

Akademin uppger i ett färskt uttalande att man bad Smith att lämna galan efter de förbluffande händelserna, men att Smith vägrade göra det.

Smith riskerar nu att bli utesluten ur akademin för vad han gjorde under galan. Örfilen kom några minuter före hann vann en Oscarsstatyett för sin roll i filmen King Richard.

En del har undrat huruvida Oscarsakademin kan komma att dra tillbaka priset till Smith, men akademin har inte sagt något om det här. Experter ser det som mycket osannolikt eftersom det aldrig hänt – exempelvis den före detta Hollywoodproducenten Harvey Weinstein har kvar alla sina över 80 priser trots att han dömts för ett flertal brott.

"Vi vill klargöra att Mr. Smith ombads lämna ceremonin och vägrade, men vi erkänner också att vi kunde ha hanterat situationen annorlunda", uppger akademin i ett uttalande.

Det kan handla om avstängning, uteslutning eller andra straff

― Oscarsakademin om vilka åtgärder som kan bli aktuella mot Will Smith

Akademin ska rösta om nästa steg

Alla världens ögon har riktat blickarna mot Oscarsakademin som nu är under hård press att vidta lämpliga åtgärder.

Oscarsakademin uppger att man kommer rösta om vilka åtgärder man ska vidta mot Smith. Akademin uppger att styrelsen inlett en utredning kring händelserna.

"Hit [till utredningen] hör olämplig fysisk kontakt, våldsamt eller hotfullt beteende och äventyrande av akademins integritet", uppger akademin i ett uttalande.

Styrelsen träffas nästa gång den 18 april och då kan man komma att vidta "disciplinära åtgärder", enligt akademin.

"Det kan handla om avstängning, uteslutning eller andra straff", skriver akademin i uttalandet.

Akademin konstaterar vidare att Smith kommer höras före mötet om han så vill – då i form av ett skriftligt svar.

Avstängning och uteslutning ur Oscarsakademin är ovanligt, men inte helt omöjligt. Även om akademin aldrig drog tillbaka Harvey Weinsteins Oscarsstatyetter, så uteslöts han ur akademin år 2017 efter uppgifter om sexuella övergrepp.

Också regissören Roman Polanski uteslöts år 2019 efter flera omstridda år. Det här på grund av en dom från år 1978 för att han våldtagit en 13 år gammal flicka. Men inte heller Polanskis priser drogs tillbaka.

Chris Rock: "Jag bearbetar händelserna"

Will Smith bad efter galan om ursäkt till Rock, Oscarsakademin, alla gäster och publik samt alla som tittade på galan hemma. Uttalandet publicerades på hans Instagram.

Många andra skådespelare och Hollywoodprofiler har kommenterat händelserna – många av dem tar kraftigt avstånd från Smith.

Chris Rock kommenterade kort händelserna under onsdagskvällen i samband med en ståuppföreställning i Boston.

– Hur var er helg?, var Rocks öppningsreplik när han inledde föreställningen.

Han sade ändå att han i föreställningen inte kommer tala om det som hände under Oscarsgalan.

– Om du kom för att höra om det, så kan jag berätta att jag skrivit den här föreställningen före den här helgen. Jag bearbetar fortfarande det som hände och vid något tillfälle kommer jag tala om det. Det kommer vara seriöst och roligt, sa Rock.

Chris Rock klädd i kostym står på scenen under Oscarsgalan. Han håller i ett rött kuvert och ler medan han tittar åt sidan.
Bildtext Chris Rock på scenen under söndagens Oscarsgala.
Bild: Rob Latour/Shutterstock/All Over Press

Också Oscarsakademin ber i sitt senaste uttalande om ursäkt till Rock.

"Mr. Rock, vi ber om ursäkt till dig för vad du var med om på vår scen. Tack för din motståndskraft vid den tidpunkten. Vi ber också om ursäkt för det som hände till alla våra nominerade, gäster och alla som tittade. Det borde ha varit ett festligt evenemang", uppger akademin i sitt uttalande.

Varför gjorde ingen någonting?

Många har kritiserat att de flesta som var på galan var handlingsförlamade efter det som hände. Flera har ändå förklarat det här med att de hade svårt att förstå om det var en iscensatt grej eller om det var äkta.

En av värdarna för galan, Wanda Sykes, uppger i en intervju med Ellen DeGeneres (som också stått värd för galan tidigare) att hon blev illamående efter det som hände och att hon tycker att Smith borde ha kastats ut.

– Det var bedrövande. Det var det absolut. Jag mådde fysiskt illa och jag är fortfarande lite traumatiserad av det som hände. Att de [Oscarsakademin] tillät Smith att stanna kvar i rummet och njuta av resten av showen och ta emot sitt pris... Det ger fel signaler. Jag tänkte "hur äckligt är det?", säger Sykes i intervjun.

Amy Schumer, Wanda Sykes och Regina Hall står bredvid varandra på en scen. Regina Hall pratar, de övriga ler.
Bildtext Programledartrion Amy Schumer, Wanda Sykes och Regina Hall.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: AFP, AP, Reuters