Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Promillegräns för cyklister kan bli aktuellt – många kör cykel eller elsparkcykel i fyllan men får inget straff

Från 2022
En kvinna på en cykel vid en sjö i solnedgång.
Bildtext Om somrarna tar många fram sina cyklar ur förrådet och det kan glömmas bort att man inte får cykla berusad. Nu kan lagen mot styrstångsfylleri bli hårdare.
Bild: Anatoliy Gleb / Alamy/All Over Press

Nu inleds en utredning om att införa en promillegräns för cyklister och elsparkcyklister. Redan nu finns ett förbud mot att cykla alkoholpåverkad, men reglerna följs inte alltid och det är svårt att ge straff utan promillegräns.

I lagen sägs det så här: "En person som för ett motorlöst fordon, såsom en cykel, under påverkan av alkohol eller annat rusmedel kan dömas för trafikfylleri med motorlöst fordon".

Att köra cykel berusad kallas för styrstångsfylleri och är alltså ett brott om cyklisten orsakar fara för andra trafikanter. En cyklist kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre månader för styrstångsfylleri.

Enligt undersökningar från Trafikskyddet är det många finländare som inte känner till att det är förbjudet att cykla berusad. Polisen uppger att det är mycket vanligt att finländare cyklar i berusat tillstånd, men trots det bötfälls cyklister sällan för styrstångsfylleri.

Om regeringen beslutar om att införa en promillegräns för cyklister blir det sannolika straffet för styrstångsfylla dagsböter.

Poliser har svårt att straffa berusade cyklister

Det har pratats om att införa en promillegräns för cyklister redan en längre tid och i och med elsparkcyklarnas popularitet har diskussionen tagit fart.

Speciellt i stora städer har polisen och vårdpersonal uppgett att berusade personer som kör elsparkcykel är ett stort problem. För att få bukt på problemet infördes ett elsparkcykelförbud under helgnätter bland annat i Helsingfors.

Polisen har fortfarande inte möjlighet att stoppa elsparkcyklister och kräva att de alkoblåser.

– Läget är ett sådant att man nästan måste krocka in i varandra i trafiken för att polisen ska kunna straffa dem, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen till Yle Uutiset.

På grund av det här vill man skärpa reglerna för såväl elsparkcyklister som cyklister.

Kommunikationsministeriet publicerade förra veckan en trafiksäkerhetsstrategi där man för första gången nämner att den omtalade promillegränsen för cyklister och elsparkcyklister ska utredas.

En man kör elsparkcykel. Han har på sig en hjälm. I bakgrunden Salutorget.
Bildtext Elsparkcyklar har blivit en vanlig syn i storstäderna, men många som kört i berusat tillstånd har fallit och slagit sig. De belastar sjukvården.
Bild: Silja Viitala / Yle

Utbrett stöd för promillegräns

Utredningen om promillegränsen inleds i Kommunikationsministeriet som också utreder flera andra nya regler för att trygga trafiksäkerheten – bland annat en sänkning av promillegränsen för sjöfylleri.

– Jag skulle säga att det här [promillegränsen för cyklister] är en av de mest betydelsefulla åtgärderna, säger Lasse Heliste som är med och planerar promillegränsen vid ministeriet.

Också Justitieministeriet är med på ett hörn – där hörs bland annat juridiska experter.

– Genom utredningen kan vi bestämma att införa en promillegräns, eller besluta att en promillegräns inte är det bästa tillvägagångssättet. Ett annat alternativ kan vara mer upplysning, säger Heliste.

Under remissrundorna fick förslaget om promillegränsen utbrett stöd i olika instanser – bland annat av Social- och hälsovårdsministeriet, Polisstyrelsen, Cykelförbundet, Helsingfors stad och företagen som hyr ut elsparkcyklar.

En kvinna går och leder en cykel. Solen skiner.
Bildtext Personer som druckit ett glas för mycket ombeds leda cykeln i stället för att cykla.
Bild: Igor Kardasov / Alamy/All Over Press

Olika promillegränser presenteras – dagsböter troliga straffet

Någon viss promillegräns har ännu inte nämnts för cyklister och elsparkcyklister.

Lasse Heliste berättar att man i utredningsarbetet kommer utvärdera olika alternativ, alltså olika promillegränser.

– Den nuvarande gränsen för rattfylleri, 0,5 promille, har i princip visat sig vara den gräns då man kan konstatera att en människas förmåga att framföra ett fordon är klart nedsatt, säger Heliste.

Straffet för de cyklister som överskrider promillegränsen skulle sannolikt vara dagsböter, möjligtvis 20–40 dagsböter. Vid Polisstyrelsen uppger man att straffet för styrstångsfylla borde vara liknande som det för rattfylleri.

– Själv skulle jag inte se det som ett trafikbrott om man överskrider promillegränsen, utan att man äventyrar trafiksäkerheten. I så fall kan ärendet inte behandlas med en trafikförseelseavgift, säger Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.

I dagens läge kan man få en trafikförseelseavgift på 40 euro exempelvis om man cyklar på trottoaren eller kör mot rött ljus.

Kommissarie Heikki Kallio
Bildtext Polisinspektör Heikki Kallio anser inte att straffet borde vara en trafikförseelseavgift. Dagsböter i 20–40 dagar nämns som ett alternativ.
Bild: Yle / Ted Urho

Oklart hur länge utredningen tar – två lagändringar behövs om beslutet klubbas igenom

Enligt Lasse Heliste kräver en promillegräns för cyklister och elsparkcyklister ändringar i strafflagen under paragrafen "trafikfylleri med motorlöst fordon" samt ändringar i tvångsmedelslagen.

Tvångsmedelslagen omfattar regler om på vilka grunder polisen får stoppa människor i trafiken och alkoblåsa dem.

Heliste kan inte uppskatta hur länge utredningen tar och när en promillegräns kan tas i bruk om man fattar ett sådant beslut.

– Vi kan ännu inte tala om i sommar, men å andra sidan ska vi inte behöva vänta i åratal, säger Heliste.

Texten baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel Sähköpotkulautojen yllättävä seuraus: humalassa pyöräilystä voi tulla rangaistavaa skriven av Nina Svahn. Översättning och bearbetning till svenska: Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln