Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tingsrätten dömde flera tonåringar för tio brott – två dömdes till villkorligt fängelse

Från 2022
Egentliga Finlands tingsrätt
Bildtext Egentliga Finlands tingsrätt.
Bild: Arash Matin / Yle

Tonåringar dömdes för olika brott som begicks ifjol höstas. Det grövsta brottet i åtalshelheten är en misshandel som inträffade i en lägenhet i Åbo centrum ifjol höstas. Fyra andra unga var inblandade i samma åtalshelhet.

En 17-årig pojke har dömts för tio olika brott han gjort sig skyldig till bland annat i fjol höstas i Åbo. Egentliga Finlands tingsrätt dömde den svarande till ungdomsstraff, vilket motsvarar villkorligt fängelse på ett år och tio månader. Huvudgärningsmannen åtalades för fyra olika stölder, två försök till stöld, olaga hot, misshandel, grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Tingsrätten förkastade domarna om misshandel som ung och stöld som ung person.

Ungdomsstraffet för huvudgärningsmannen innebär övervakning av den svarande i ett år och tre månader. I praktiken innebär detta att pojken bär fotboja under tiden han avlägger straffet.

Utöver den villkorliga fängelsedomen dömdes den svarande till att betala skadestånd och rättegångskostnader på ungefär 16 000 euro.

Flera unga i åtalshelheten

Fyra andra unga var inblandade i samma åtalshelhet.

En av dem utförde tillsammans med huvudgärningsmannen en grov misshandel i en privatlägenhet i Åbo centrum där de misshandlade en jämnårig person i fjol höstas. Polisen informerade om brottet som ett dråpförsök i november ifjol, båda killarna hade erkänt brottet.

För den andra unga föll domen som ett ungdomsstraff i och med att han var 16 då de utförde brottet. Han dömdes till villkorligt fängelse på ett år och tre månader samt till att betala skadestånd för 4000 euro.

De tre andra i åtalshelheten dömdes till böter för stöld.

Domarna har inte vunnit laga kraft.

Artikeln är skriven utifrån artikeln Syyttäjä vaati vankeutta teinipojalle kymmenistä rikoksista – oikeus määräsi ehdollista skriven av Johanna Lehtola.