Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentarikern Nils Torvalds: "Vi borde gå med i Nato nu – Putin har bara råd med verbal aggression"

Från 2022
Uppdaterad 03.04.2022 10:06.
Nils Torvalds gästar Daniel Olin för att diskutera Ukrainakriget, Nato och sina unga år som radikal kommunist. - Spela upp på Arenan

För fyra år sedan varnade Nils Torvalds (SFP) för att Rysslands oberäknelighet utgör ett säkerhetsproblem i Europa. Nu förutspår han att Ukrainakriget slutar i en lösning som liknar det tudelade Tyskland efter andra världskriget.

Nils Torvalds var förskräckt – men föga överraskad – då Ryssland attackerade Ukraina.

För att förklara varför pekar han bakåt i historien: det finns ett mönster i Rysslands agerande i före detta sovjetländer. Först den ryska invasionen av Georgien år 2008, sedan Krimhalvön år 2014.

Och nu – en fullskalig invasion av Ukraina.

– Ryssland har tidigare fört förstörelsekrig där de inte brytt sig om civilbefolkningen, medan västvärlden stått alldeles oerhört handfallen. Det gör vi nu också. Vi kan ge Ukraina militär hjälp, men vi kan inte ingripa.

Däremot har det ukrainska försvarets uthållighet kommit som en överraskning för Torvalds. Han trodde inte att Ukraina skulle klara sig särskilt länge.

– Men dagarna gick och den 64 kilometer långa kolonnen körde fast. Då uppstod frågan: vad är det här för ett krig?

Ett tudelat Ukraina?

För nästan trettio år sen bevakade Nils Torvalds kriget i Tjetjenien som Svenska Yles utrikeskorrespondent. Sättet som Mariupol utsatts för konstanta bombningar i veckor påminner om det öde som den tjetjenska huvudstaden Groznyj gick till mötes, säger Torvalds.

Precis som Mariupol utsattes Groznyj för en våg av ryska missilattacker. Mot slutet fanns bara spillror kvar av den sönderbombade staden.

– Det här sättet att föra krig går tillbaka till Stalin. Man försöker föra kriget med jättestor materiell övermakt. Man slåss bara mot stora strukturer, man klarar inte av de enskilda beväpnade männen. Till slut hämnas man genom att förstöra hela staden.

Närbild på en man klädd i mönstrad tröja och glasögon. I bakgrunden syns ett svartvitt porträtt på en ung pojke.
Bildtext Nils Torvalds har bott i Moskva i flera omgångar. Första gången då han studerade nationalekonomi vid Sovjetunionens partiskola på 70-talet, senare då han jobbade som Svenska Yles utrikeskorrespondent på 90-talet.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Då som nu led den ryska armén av stora materiella förluster. Därför tror inte Torvalds att Ryssland kan avsluta kriget enligt sin ursprungliga plan. Istället måste de gräva fram plan B.

Plan B kommer i högre grad att fokusera på östra Ukraina, förutspår Torvalds. Ryssarna vill få kontrollen över Luhansk och Donetsk i sin helhet, men kommer också att försöka bevara förbindelsen mellan Mariupol och Krim.

– Det som vi kanske får se framför oss – och gud vet hur många döda det kräver – är en lösning som påminner om det delade Tyskland efter andra världskriget. Då ska vi hjälpa att bygga upp den västra delen så bra att folket på den östra sidan ser att det gått fel. Och i något skede störtar imperiet samman och vi ser en ukrainsk återförening.

– Just av den orsaken måste vi klara av att stå för sanktionerna mot Ryssland i tio till tjugo år till.

"Den rätta tiden för Nato är nu"

Då Nils Torvalds ställde upp som Svenska folkpartiets presidentkandidat år 2018 varnade han för att Rysslands oberäknelighet utgjorde ett säkerhetsproblem i Europa. Hans slutsats var att Finlands bästa skydd mot sin instabila granne var Nato.

Men på den tiden var Natofrågan inget hett ämne. Vissa kritiserade Torvalds för att ägna sig åt skrämseltaktiker och opportunistiska utspel.

– För fyra år sen ville alla tro att vi lever i en trevlig liten värld där Finland kan leva bredvid sin granne utan större bekymmer. Den tiden är förbi, konstaterar Torvalds nu.

Putin har händerna fulla med ett illa genomfört krig

Nils Torvalds

Fortfarande är han av samma åsikt: Finland ska med i Nato. Skillnaden idag är att över 60 procent av finländarna håller med honom.

Men när är det rätt stund att gå med i Nato? Den rätta stunden är just precis nu, säger Torvalds.

– Vi borde gå med i Nato nu. Vladimir Putin har händerna fulla med ett illa genomfört krig. Det här är ögonblicket då det här ska ske.

Visst kan det hända att ryska ledare kommer att reagera med bittra ställningstaganden eller att ryska bombplan flyger i närheten av Åland. Men i slutändan har Ryssland inte resurser att göra annat än protestera, anser Torvalds.

– Ryssland är tvunget att syssla med verbala aggressioner. De har inte råd med annat. Natomedlemskapet vore även en signal om vad slutresultatet är då man beter sig som Ryssland gjort. Det borde de ha insett långt på förhand.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.

Nils "Nicke" Torvalds

Nils Torvalds gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 4.4 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun som bandades 29.3.22 finns också på Yle Arenan.

Hör Nils Torvalds berätta varför han var radikal marxist som ung – och vad som fick honom att överge kommunismen:

Natoanhängaren Nils Torvalds: Putin har bara råd med verbal aggression - Spela upp på Arenan

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.