Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Familjen Rintamäki sålde ena bilen och kör nu barnen till dagis i lådcykel – många tvingas tänka om då bränslepriserna stiger

Uppdaterad 04.04.2022 12:57.
Pyöräilijä seisoo pihamaalla laatikkopyörän kanssa.
Bildtext Panu Rintamäki är nöjd med sin elcykel.
Bild: Kati Ala-Renko / Yle

Det finns ingen data, men företagare samt föreningen Cykelkommunernas nätverk uppskattar att tusentals familjer funderar att byta ut sin andrabil mot till exempel en elcykel.

Familjen Rintamäki i Seinäjoki bestämde sig för att byta sin andrabil mot en lådcykel redan för fem år sedan.

Ellådcykeln köpte familjen begagnad och snabbt insåg de att de sparade i bränslekostnader, försäkringar och andra bilutgifter.

Pappan Panu Rintamäki använder cykeln dagligen för att komma till jobbet. Varje dag cyklar han minst 20 kilometer.

– Först för jag dottern till dagis sedan fortsätter jag till jobbet. Enkel väg blir det tio kilometer och ibland åker jag dessutom till butiken, berättar Rintamäki.

Lådcykeln får klart godkänt av så väl föräldrar som barn.

– Hellre sitter de här än i bilen. De har ätit hamburgare och på samma gång sett på mumin på paddan.

Utöver att man sparar pengar ser Rintamäki även andra fördelar med lådcykeln, bland annat håller det upp konditionen. Enligt Rintamäki är det säkrare att transportera barnen framför cykeln än i en cykelvagn.

– Cykelvagnen kan vara farlig i korsningar. Även med den här får man vara på alerten så att bilisterna säkert ser oss.

Rintamäki berättar att han känner flera familjer som använder sig av lådcyklar. Lådcyklarna är populära framförallt i universitetsstäder och i cykelstäder.

Försäljningen av elcyklar ökar allt mer

Elcyklarnas popularitet har ökat under de senaste åren på grund av flera orsaker; bilarnas skrotningspremie och byte mot en elcykel, elcykeln som en arbetsförmån och den senaste orsaken är de skyhöga bränslepriserna.

Matti Hirvonen från cykelkommunernas nätverk tror starkt på elcykelns frammarsch.

Förra året såldes 43 000 elcyklar, vilket var elva procent av alla sålda cyklar. I år förväntas andelen öka till femton procent.

Hirvonen tror att tusentals familjer årligen byter ut sin andrabil mot antingen en vanlig cykel eller en elassisterad cykel.

– Min grova uppskattning är 5 000, det finns ingen data kring det här. Man kanske inte helt och hållet avstår från andrabilen, men användningen minskar avsevärt då man skaffar en elassisterad cykel.

Hirvonen berättar också att longtailen, det vill säga långcykeln, har blivit ett allt vanligare barntransportmedel.

Cykeln ser ut som en vanlig cykel, men längre. Två barn kan sitta bakom chauffören på pakethållaren som är skyddad med en ram. Även långcyklarna är elassisterade.

I cykelaffärer har man märkt att försäljningen av elcyklar har ökat speciellt i år.

– Arbetsrelaterad cykling har ökat klart. Under de senaste två veckorna har flera familjer sagt att de tänker byta sin andrabil mot en bättre cykel - antingen en vanlig cykel eller en elassisterad cykel. Det talas mycket om de höga bränslekostnaderna, berättar företagaren Heikki Kulmala på Fillarikauppa Cycli.

Företagaren Merja Mutka på Pyöräpojat har märkt samma fenomen. Då arbetsrelaterad cykling ökat har elcyklarnas åtgång ökat allt mer.

– De som köper en elcykel kan lätt köra 1 000 - 3 000 kilometer per år med cykeln. Innan det här kanske de inte cyklat alls eller måttligt.

Enligt Mutka köper många en elcykel för att dra en cykelvagn. Även mindre släpvagnar kan dras av en elcykel.

– Om du till exempel har kort väg till sommarstugan, så kan man göra resan med den här kombinationen.

Panu Rintamäkis familj kommer fortsätta lådcykla, även om man på vintern behöver viljestyrka för att göra det.

Kostnaderna ligger enligt Rintamäkis beräkningar kring några hundra euro i året, då cykeln kräver service ett par gånger om året. Även klädseln bör man se över, eftersom den måste tåla alla väder.

Men för Rintamäki är det inte enbart barnen som transporteras i cykeln. Musikvännen Rintamäki har också transporterat en basgitarr och i nödfall även en musiker i cykeln.

Artikeln är en översättning av Kati Ala-Renkos artikel Kakkosautosta luopuminen voi houkutella bensan kallistuessa – seinäjokelaisen perheen päiväkotimatka taittuu nyt laatikkopyörällä. Översättning och bearbetning Juho Teir.