Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska tidigare NBA-liraren stängs av från landslaget efter ryska kontraktet: "Finns inga förutsättningar för honom att representera oss"

Från 2022
Jonas Jerebko protesterar mot ett domslut.
Bildtext Jonas Jerebko var Sveriges fjärde främsta poängplockare då de blågula mötte Kroatien senast i VM-kvalet.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Jonas Jerebko har gjort sitt i det svenska basketlandslaget för stunden. Enligt SVT har det svenska basketförbundet stoppat honom från att spela för dem – efter att Jerebko skrivit på för CSKA Moskva.

– En ära, talade Jonas Jerebko själv om i CSKA Moskvas officiella pressmeddelande där den ryska storklubben meddelade att man värvat den tidgare NBA-liraren.

CSKA Moskva hör till de största idrottsföreningarna i Ryssland och är aktiv i flera grenar. Tidigare var laget känt som den röda arméns lag.

Med ett pågående ryskt anfallskrig i Ukraina stoppas Jerebko därför från det svenska landslaget. Det svenska basketförbundet meddelade redan på onsdagskvällen att spelarens ansikte plockas bort från all marknadsföring.

Nu har förbundet kontaktat Jerebko, diskuterat frågan – och kommit fram till att det är dags att sätta punkt för samarbetet.

Fattade beslutet efter samtal med spelaren

Förbundets ordförande Susanne Jidesten skriver enligt SVT:

"Som spelare i landslaget är man en representant för svensk basket, och naturligtvis också en person till vilken vi som organisation har en mänsklig relation. Av den anledningen har det varit centralt för oss att få en direkt dialog med Jonas Jerebko innan vi meddelar vår ståndpunkt."

"Efter denna dialog har vi tyvärr tvingats konstatera att det inte finns några förutsättningar för Jonas Jerebko att representera ett svenskt basketlandslag."

Enligt SVT har Jerebko inte gått att nå för kommentarer.

Möter Finland i juni – gruppseger på spel?

Finland och Sverige spelar i samma kvalgrupp i det pågående VM-kvalet. Efter fyra omgångar och två skrällsägrar över de regerande Europamästarna ligger Finland etta i gruppen med sju poäng – en poäng före Sverige och Slovenien.

Härnäst möts just de nordiska rivalerna då kvalet fortsätter den 30 juni. Den andra kvalfasen avslutas sedan för Finlands del med en match mot gruppens jumbo Kroatien som ligger på fem poäng medan Sverige ännu möter Slovenien den 3 juli.

De tre bästa lagen i varje grupp avancerar till nästa fas av kvalet.

Då Finland och Sverige möttes i Stockholm i november var de blågula starkare med 72–62.

Diskussion om artikeln