Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas riksdagsgrupp stöder främjande av Natomedlemskap

Från 2022
Uppdaterad 31.03.2022 16:03.
Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra och riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio anländer till riksdagsgruppens sammanträde i riksdagen den sista mars 2022.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra och riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio hör till de Sannfinländare som stöder ett finländskt Natomedlemskap.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Sannfinländarnas riksdagsgrupp har med klara siffror röstat för att främja ett finländskt Natomedlemskap, säger riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio.

Tavio sa efter omröstningen att 29 ledamöter röstade för förslaget och 3 emot. Fyra ledamöter röstade blankt och två personer var frånvarande.

Tavio sa vidare att Finland är en del av Europa och en del av västländerna och västerländska, fria demokratier. Han sa vidare att Finland redan samarbetar med Nato och att det kanske lönar sig att skaffa även säkerhetsgarantier.

Tavio har twittrat om gruppens beslut. Han skriver bland annat att Sannfinländarna får rösta fritt, utan gruppdisciplin, om och när hela riksdagen röstar om Finlands Natolinje.

Riksdagsgruppen sammanträdde på torsdagen. Hela partiets linje slås fast senare.

Partiets ordförande Riikka Purra sa för sin del att partifullmäktige sammanträder i slutet av april och kommer då troligen att slå fast partiets linje.

Både Purra och Tavio stöder ett finländskt Natomedlemskap. Det gör också bland annat den tidigare partiledaren Jussi Halla-aho.

Purra sa att enligt den senaste mätningen av partimedlemmarnas åsikter motsätter sig färre än en fjärdedel ett finländskt Natomedlemskap.

Källa: Presskonferens