Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Keliber bjuder in 14 bankirer till gruvan i Kaustby nästa vecka – finansieringen för Europas kanske första litiumgruva löser sig snart

Kolme miestä kävelee Keliberin kaivostyömaalla.
Bildtext Gruvan i Syväjärvi ligger på gränsen mellan Karleby och Kaustby.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Prislappen för gruvprojektet har vuxit till nästan 500 miljoner euro, men endast en bråkdel av den summan har skrapats ihop. Resten måste lösa sig under våren.

Finansieringen för Kelibers gruvprojekt ska klarna inom den närmaste tiden. Företaget planerar bygga en litiumgruva i Kaustby i Mellersta Österbotten. Gruvan blir troligen den första av sitt slag i Europa.

Nästa vecka ska 14 europeiska potentiella finansiärer resa till Mellersta Österbotten för att bekanta sig med projektet.

Enligt Kelibers verkställande direktör Hannu Hautala har behovet av litium exploderat och Rysslands anfallskrig har ökat de europeiska bankernas intresse i Keliber. Dessutom har priset på litiumhydroxid mångdubblats under det senaste dryga året.

Litiumyhtiö Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala.
Bildtext Kelibers verkställande direktör Hannu Hautala.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

– Bankerna är väldigt intresserade av vårt projekt eftersom de vet att litium behövs i alla batterirecept. Litium finns i Chile och Australien och här i krokarna kring Kaustby, Karleby och Kronoby.

Banklån och investerare behövs

Prislappen för projektet har stigit till nästan 500 miljoner euro. Av det är det tänkt att 300 miljoner ska finansieras med banklån och resten som riskkapital. Hittills har bolaget de 40 miljoner som krävs för att färdigställa arbetet. Resten behövs under våren.

Enligt Hautala är målet att få lånelöften från en handfull banker innan månadsskiftet maj-juni.

Litiumfynden på gränsen mellan Karleby och Kaustby anses vara bland de största i Europa. I Europa finns just nu inga verksamma litiumgruvor.

Gruvprojekt finns i Finland, Serbien och Portugal och Keliber har hunnit längst. Enligt planen ska gruvan i Syväjärvi inleda verksamheten 2024 och ur malmen som bryts i gruvan ska man kunna utvinna 15 000 ton färdig litiumhydroxid för industrin per år.

– Man har räknat ut att år 2030 kommer Europa att behöva mellan 200 000 och 250 000 ton, så våra 15 000 ton räcker kanske till ett par, tre kunder och det finns betydligt fler kunder, säger Hautala.

Enligt Hautala förhandlar man med de stora batteritillverkarna i Sverige, kemikaliefabriker i Belgien och Tyskland, kemikalietillverkare i Finland och Tyskland och ett par europeiska biltillverkare.

Dumpperi ajaa maa-ainesta Keliberin kaivosalueella.
Bildtext Just nu tar man bort torv och annat organiskt material ovanpå litiummalmen.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

250 nya jobb

De förberedande arbetena är redan inledda vid gruvan i Syväjärvi. I januari byggdes två sedimenteringsbassänger och ytdräneringsplan på området.

Brytningen av varpen och sprängningsarbetena inleds nästa vecka. Av materialet kommer man att göra husgrunder och bygga vägar.

Innan gruvdriften kan starta behövs ännu miljötillstånden för den intilliggande gruvan i Rapasaari, anrikningsanläggningen i Kaustby och kemifabriken i Karleby.

När gruvan är i produktion kommer den att ge 250 arbetstillfällen. De första nya anställda ska börja redan nästa år.

– De anställda behövs redan innan gruvan och fabrikerna finns. Det är viktigt att den nya personalen är på plats innan provkörningarna startar så att de hinner bekanta sig med de nya apparaterna och maskinerna. År 2023 kommer vi att anställa ganska många, säger Hautala.

Artikeln är en översättning av Petra Haavistos artikel Keliber marssittaa 14 pankkiiria kaivokselle Kaustiselle ensi viikolla – Euroopan ehkä ensimmäisen litiumkaivoksen rahoitus ratkeaa pian. Översättning: Anna Ruda.