Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ukrainska flyktingbarn har börjat skolan i Pargas – lärare: "Det viktigaste är att skapa en trygg vardag"

Från 2022
Yaroslava
Bildtext Yaroslava (förgrunden) och Dominika från Ukraina har börjat i Malms skola i Pargas.
Bild: Arash Matin / Yle

Den här veckan har flera flyktingbarn från Ukraina börjat i Malms skola i Pargas.

– Vem tycker om äpplen?

Flera barn räcker ivrigt upp handen och vill svara på lärare Erika Ulfssons fråga. Klassrummet fylls av ett glatt sorl på både ukrainska och svenska, då eleverna vill berätta mer om vilka frukter de gillar att äta.

Dominika
Bildtext Lärare Erika Ulfsson med Dominika. I bakgrunden Natasha Ponomarenko.
Bild: Arash Matin / Yle

Ulfsson vill också gärna höra vad de olika orden är på ukrainska – det blir alltså lite språkbad även för läraren i klassen.

Det här är en av de första lektionerna i svenska för de 12 nya elever som har inlett sin skolgång i Malms skola i Pargas under den här veckan. Under den här lektionen bekantar sig eleverna med bokstaven a, lär sig namnet på olika frukter och att presentera sig på svenska.

– Alla har varit vänliga mot oss, berättar Dasha Rozhkova.

Hon får medhåll av Natasha Ponomarenko, som tycker att det är helt okej att lära sig svenska.

– Det är lite som att lära sig engelska, säger Natasha Ponomarenko.

Viktigt att skapa trygghet

Eleverna kom till Pargas som flyktingar från Ukraina och nu ska barnen inleda en ny vardag i skolan. Enligt lärare Erika Ulfsson kommer skolan att utreda vilka kunskaper eleverna har och hur skolvardagen ska byggas upp. Men det viktigaste nu är att skapa en trygg vardag för eleverna.

– Vi skapar rutiner och ramar. Och för min egen del skulle jag mest vilja betona att vara en människa, att känna att "du är okej och jag kan vara nära dig", säger Erika Ulfsson.

Erika Ulfsson håller lektion för ukrainska barn
Bildtext Vova i bakgrunden, lillasyster Yaroslava i förgrunden.
Bild: Arash Matin / Yle

För att allt ska löpa så smidigt som möjligt måste en hel del praktiska saker ordnas på skolan. Skolan har utrett vilka årskurser eleverna ska gå i, vilka klassrum som ska användas och hur föräldrarna ska få all information. Dessutom har skolan anställt en tolk som hjälper till under lektionerna.

– Jag kommer att ta in mycket lek i undervisningen. Det är utmanande och riktigt skojigt. Samtidigt vet jag aldrig vad en ny dag kan innebära för varje enskild elev, säger Ulfsson.

Diskussion om artikeln