Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Chefsöverläkare Mikko Pietilä om vårdarstrejken: "Vi kan endast garantera vård i de mest akuta fallen, och kanske inte ens det"

Kameror och Mikko Pietilä. Pietilä intervjuas för TV
Bildtext Arkivbild. Skulle man skada sig allvarligt under strejken säger chefsöverläkare Mikko Pietilä att det nog är möjligt att få vård, men väntetiderna kan bli betydligt längre än vanligt.
Bild: Arash Matin / Yle

I dag, fredag, inleder 25 000 vårdare i Finland en två veckor lång strejk. Detta kommer att ha allvarliga effekter på både den akuta och icke-brådskande vården inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Vårdarstrejken drabbar sjukvårdsdistrikten i Norra Österbotten, Egentliga Finland, Birkaland, Helsingfors och Nyland, Norra Savolax och Mellersta Finland, samt vissa kommunala sociala företag.

Exakt hur många vårdare som kommer att strejka i Egentliga Finland är svårt att säga eftersom sjukvårdsdistriktet inte har några register på vilka vårdare som hör till facket och vilka som inte gör det.

Enligt chefsöverläkare Mikko Pietilä måste man dramatiskt minska på kapaciteten inom vården.

– Vi kan endast garantera vård i de mest akuta och allvarliga fallen, och kanske inte ens det. Jag är mycket bekymrad över det här just nu, säger Pietilä. Samtidigt hoppas jag att ingen skadar sig svårt under den här strejken.

Läget är nu mycket allvarligt enligt Pietilä och många patienter har redan skickats hem för att lätta på arbetsbördan inom vården.

– Vi har skickat hem alla vi kan men situationen förändras hela tiden eftersom man aldrig vet vilka skador som kan ske. Nya patienter kommer hela tiden in.

Terveydenhuolto, Mikko Pietilä
Bildtext Exakt vilka konsekvenser som strejken kommer att föra med sig är i det här skedet ännu svårt att avgöra, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.
Bild: Thomas Hagström / YLE

Endast de mest akuta fallen kommer alltså att vårdas under strejken, men hur avgörs vilka fall som är akuta?

– Det är läkarens uppgift att utvärdera hur svårt behovet är för varje patient. Man ska uppsöka vården helt som normalt. Vi avgör sedan hur man går vidare, säger Pietilä.

Om man skulle skada sig allvarligt är det nog möjligt att få vård, men väntetiderna kan bli betydligt längre än vanligt.

– Exakt vilka konsekvenser som strejken kommer att föra med sig är i det här skedet ännu svårt att veta, säger Pietilä.

Riksdagen är beredd på snabba åtgärder

Staten kan ändå ingripa för att garantera skyddsarbetet.

Med skyddsarbete menar man arbete som är nödvändigt att utföra för att förhindra fara för medborgarnas liv eller hälsa, alternativt för att skydda sådan egendom som särskilt äventyras på grund av arbetskonflikten.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén säger till finska Yle att om det under veckoslutet blir klart att människoliv hotas på grund av brist på arbetskraft så har staten både rätten och skyldigheten att trygga människors liv.

– I praktiken betyder det att vi inför en separat lag som kan rikta arbetskraft till de arbetsuppgifter som behöver utföras. Det här skulle ändå inte betyda att varken arbetstagare eller arbetsgivare inom vården tvingas till ett avtal eller annat, säger Lindén.

Aki Lindén uttalar sig på en presskonferens.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Aki Lindén säger att det finns beredskap för att ta i bruk en lag som tryggar människors liv under strejken.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Beredskap för att föra igenom en sådan lag finns, men inte i form av någon färdigskriven lag.

– Dessa lagar är alltid menade att vara tidsbundna och de skrivs inte ut på förhand, eftersom det kunde tolkas som att man stör arbetsmarknadens förhandlingar. Riksdagen kommer att avgöra hur behoven ser ut från och med idag, säger Lindén.

Diskussion om artikeln