Tät kamp om makten när Ungern går till val på söndag
På söndagen den tredje april håller Ungern parlamentsval, och landets premiärminister Viktor Orbán hoppas få sitta kvar en fjärde mandatperiod. Men motståndet från oppositionen är hårt och söndagens val ser ut att kunna bli mera oberäkneligt än väntat.
Enligt en del opinionsmätningar är stödet för regeringspartierna och oppositionen som utmanar dem ungefär lika stort med några procent mellan dem. Andra, mera regeringsvänliga mätningar, ger Fidesz något större andrum, men det står klart att valutgången inte är självklar. Mycket hänger på hur man lyckas mobilisera sina väljare på valdagen.
Samarbete över partigränser kan vara ett vinnande koncept
Viktor Orbán och hans Fidesz-parti samt parhästen Kristdemokraterna ställs emot en allians av olika partier bestående av demokrater, socialister, liberala, gröna och även det tidigare kraftigt högerorienterade partiet Jobbik, som under åren glidit mot det politiska mittenfältet.
Alliansen leds av Péter Márki-Zay som hade stora framgångar lokalt för ett antal år sedan då han vann mot Fidesz och tog över borgmästarrollen i staden Hódmezövásárhely.
Márki-Zay röstades fram som alliansens utmanare till Viktor Orbán, och anses ha en god chans att kunna dra röster från både konservativt håll och från vänstern.
Trots att siffrorna är uppmuntrande för oppositionen, kämpar de dock mot en informationsmur som länge byggts upp av Fidesz, som tagit över de statliga kanalerna och kontrollerar en hel del av de icke-statliga medierna också.
Det här säger Marius Dragomir som är chef för forskningscentret Center for Media, Data and Society (CMDS) som specialiserar sig på hur media och informationspolitik påverkar samhällen.
Rysk aggression tvingar Orban till svår balansgång
Innan Ryssland anföll sitt grannland Ukraina, var valretoriken från regeringspartiets håll inriktad på ett par specifika frågor som skulle få ungrarnas känslor att svalla.
– Innan valperioderna inleds har Fidesz alltid försökt hitta ett tema att fokusera på, säger Dragomir. Man försöker hitta en fiende, för en tydlig fiende är alltid användbar i kampanjerna.
Nu inför valet 2022 låg valkampanjens fokus länge på de traditionella familjevärderingarna, och det hot som HBTQI-rörelsen upplevs utgöra.
Och medan de här fortfarande är viktiga frågor i regeringens kampanjer, kom kriget i Ukraina som en oväntad faktor som snabbt ställde mycket av Orbáns och regeringens politik och retorik under de senaste åren på huvudet.
– En del oberoende journalister i Ungern gjorde sig lustiga över Orbán när han återvände efter att ha träffat Vladimir Putin i början av det här året, säger Marius Dragomir, då han påstod att Ryssland absolut inte skulle anfalla Ukraina, och skröt om sitt täta samarbete med den ryska presidenten.
Robert Laszló på tankesmedjan Political Capital, skriver i ett mejl till Svenska Yle att den här träffen mellan statsöverhuvudena gjorde att Orbáns image som en ledare som har koll på världspolitiken fick sig en törn.
Fidesz och Orbán har sedan många år velat hålla västvärldens värderingar, som man framställer som skadliga för den ungerska identiteten och oberoendet, på armlängds avstånd. Man har blickat mot öst för investeringar och relationer och närmat sig Ryssland alltmera under åren.
– När kriget bröt ut var det flera statligt kontrollerade medier och journalister som arbetar för dem, som lyfte upp många av de argument man hört från ryskt håll, säger Marius Dragomir. Saker som att Ukrainas president borde kapitulera för allas bästa, att Ukraina inte är ett eget land utan borde delas upp bland andra stater och att Ryssland länge varnat NATO för att komma för nära Ryssland, har tagits upp i olika kanaler eller sociala medier.
Viktor Orbáns beundran för Vladimir Putin och en politik som åtminstone delvis verkar ta inspiration av den ryska modellen blir dock problematisk i det rådande läget.
Den intitiala förvirringen i hur man skulle tala om krigsläget är nu över, menar Robert Lászlo. Man insåg snabbt att man måste ställa sig på EU:s och NATOS:s sida när det gäller stödet för sanktionerna, men samtidigt ville man behålla bilden av att man var både "innanför och utanför".
Medan man utåt sätt vill framstå som en lagspelare, utnyttjar man internt dominansen i medierna för att fortsätta driva en kampanj där Bryssels sanktioner exempelvis pekas ut som en av anledningarna till att landets ekonomi har problem med inflation och att den vanliga ungrarens kassa inte räcker till.
Orbán måste visa upp två ansikten både i Europa och på hemmaplan
Dessutom måste Orbán och Fidesz även ägna sig åt en balansakt bland väljarna inför valet.
– Eftersom retoriken i många år varit pro-rysk och man sett sin premiärminister ha ett nära förhållande med Putin, är det också många ungrare som är positivt inställda till styret i Moskva, säger Dragomir. Samtidigt har Orbán uttalat sig mot kriget, för att han vet att många av de potentiella väljarna i Ungern är emot det, och han vill inte heller riskera att stöta sig med dem när det är så pass tätt lopp.
Eftersom ungrarna dessutom har visat en stor solidaritet för att hjälpa ukrainska flyktingar som anländer till landet, har den statliga retoriken nu fokuserat på att förminska allvaret i den ryska aggressionen och Putins roll i det hela.
Fidesz och Orbán kastade om retoriken från att handla om "väst och öst" till att bli en fråga om "krig eller fred", menar Robert Laszló. Ungern ska inte skicka ungrare att dö för ett annat land, heter det från Fidesz håll, medan man samtidigt beskyller oppositionsalliansen för att vilja göra just det om de kommer till makten.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjárto gick i veckan ut och påstod att man hade farhågor för att Ukraina skulle försöka påverka det ungerska valet i helgen. I en video som lades upp på Sijjártos Facebooksida säger han att oppositionens ledare Márki-Zay tydligt kommit överens med det ukrainska ledarskapet om att om de vinner så kommer de införa sanktioner på gas- och oljeimporter från Ryssland och skicka vapen till Ukraina. Sijjárto menar att det här utgör en utomordentlig fara för Ungern och att man på söndagens står inför ett självklart val - en röst på Fidesz är en röst för fred.
Men trots allt detta säger Robert Laszló att kriget inte nödvändigtvis är till Fidesz eller Viktor Orbáns nackdel, utan i slutändan bara påverkar marginellt.
Enligt Robert Laszló kan kriget på lång sikt däremot utgöra ett problem för ett Ungern med Orbán vid makten eftersom den internationella dynamiken kommer att ha ställts på ända, oavsett hur kriget slutar. Ett stöd för Ryssland kommer inte ses på med blida ögon. Orbán har därmed målat in Ungern i ett hörn och isolerat sig till stor del från olika samarbetsallianser, trots att man åtminstone utåt sätt ger sitt stöd.
HBTQI-frågan får ny fokus på valdagen
På söndag, parallellt med valet, håller Ungern dessutom folkomröstning kring lagstiftning om en av de frågor som just dominerade Fidesz kampanj innan kriget - nämligen HBTQI-personers rättigheter i Ungern.
Ungrarna ombeds ta ställning till om de stöder utbildning om sexuell läggning i skolor utan föräldrarnas samtycke, och huruvida man ska få förespråka könsbyte bland unga. Man får också svara på frågan om innehåll i media som kan påverka ett barns sexuella läggning ska få visas utan begränsningar. Regeringen gör detta under förespegling att man vill skydda barn i skolan från HBTQI-propaganda från icke-statliga organisationer.
Marius Dragomir medger att han själv var förvånad att Orbán valde att hålla val och folkomröstning på samma dag, men tror att det handlar om att lyfta upp den här frågan till ytan igen för att sporra sina väljare:
– Det var ju som sagt ett starkt tema tidigare, och jag tror att man försöker påminna folk om det igen, genom att säga att "nu är vi här och försvarar de traditionella familjevärderingarna mot det farliga HBTQI-folket, så var försiktiga när ni röstar".
Och medan den här sortens budskap kan gå hem hos en del konservativa väljare, så har aktivister och organisationer inom HBTQI-rörelsen har uttryckt sitt missnöje över och sin rädsla för att sådana här omröstningar och lagstiftningar kan leda till ytterligare fördomar.
Man har uppmanat folk att sabotera omröstningen genom att kryssa i både ja- och nej-fälten för att få så många ogiltiga röster som möjligt. Om man inte kan få minst 50 procent av väljarna att lägga en giltig röst så måste hela omröstningen förkastas.
Men huruvida Fidesz kampanjer och det pågående kriget påverkar det slutliga valresultatet när ungrarna går till val återstår att se. De första resultaten bör dyka upp på måndagen då ungrarna vaknar till ett land med eller utan Viktor Orbán vid rodret.
Källor: Reuters, Euronews, BBC, 24.hu, Origo.hu, Utrikespolitiska institutet i Svergie, Al Jazeera, OSCE, France24