Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"De har svårt att ta sig till skyddsrum och gömmer sig istället i badkaret" – hjälp personer med funktionsnedsättning i Ukraina via Tongåvan

Från 2022
Uppdaterad 07.04.2022 11:15.
två personer i ett badrum
Bildtext Två ukrainare har tagit skydd i badkaret.
Bild: inclusion Europe

I Ukraina finns en kvarts miljon personer med olika funktionsnedsättningar som inte har en chans att fly bombningarna. Många vårdhem har stängt och de anhöriga tar hand om sina familjemedlemmar hemma.

Under april samlar Tongåvan tillsammans med FDUV in pengar för organisationen Inclusion Europe, som hjälper personer med funktionsnedsättning i Ukraina.

Pengarna går direkt till familjerna.

Stöd insamlingen

Betala då in en valfri summa till kontot FI26 4055 0011 6719 02.

Skriv FDUV som mottagare.

Skriv "Tongåvan" i meddelandefältet.

Betala med Mobile Pay till numret 84643

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har FDUV (intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland) blivit kontaktad av medlemmar som undrat över hur personer med intellektuell funktionsnedsättning klarar sig i Ukraina och om de kan hjälpa de ukrainska familjerna på något sätt.

Via den europeiska paraplyorganisationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, Inclusion Europe, har man möjlighet att hjälpa. Finländska FDUV är medlem av Inclusion Europe.

Jyrki Pinomaa är ordförande för Inclusion Europe. Han är också pappa till två pojkar med intellektuell funktionsnedsättning.

två föräldrar och två vuxna barn med intellektuell funktionsnedsättning
Bildtext Jyrki Pinomaa tillsammans med frun Marianne och sönerna Robin och Markus.
Bild: Jyrki Pinomaa

Pinomaa understryker att FDUV överför 100 % av bidragen från insamlingen till Inclusion Europe, som i sin tur förmedlar 100 % av bidragen till de lokala funktionshinderorganisationerna i Ukraina.

Skyddsrummen är svårtillgängliga

Pinomaa berättar att kriget har gjort att många vårdhem för personer med funktionsnedsättning har stängt. Det har helt enkelt ekonomiskt inte varit möjligt att hålla hemmen öppna. Det har lett till att familjerna varit tvungna att ta hem sina barn.

Det är också brist på mediciner och andra hjälpmedel i landet.

Att fly utomlands eller internt är inte ett alternativ för för de flesta personer med funktionsnedsättning. De har också svårt att ta sig till skyddsrum eftersom de ofta är svårtillgängliga till exempel om man är rullstolsburen.

- De är tvungna att stanna i sina lägenheter och gömma sig i sina badrum och i badkaren, beskriver Pinomaa.

en person ligger på en madrass i en källare
Bildtext En del har tagit med sig sina saker och tagit skydd i en källare.
Bild: Inclusion Europe

Redan nu finns pengar för basförnödenheter för 1200 familjer

Pinomaa berättar att de stora hjälporganisationerna sällan har kunskap om hurdan hjälp personer med funktionsnedsättning behöver. Därför har insamlingen nu startats för att hjälpa dem som är kvar i Ukraina.

- Det bästa sättet är att ge pengar så att de kan köpa vad de behöver, säger Pinomaa.

Lisbeth Hemgård är verksamhetsledare på FDUV, och hon säger att de vill hjälpa genom att stödja sina systerföreningar i Ukraina.

- De är i direkt kontakt med tusentals familjer med barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som har stannat kvar i landet. De behöver hjälp nu och en lång tid framöver, konstaterar Hemgård.

Enligt Inclusion Europe finns det mer än 260 000 personer med intellektuell funktionsnedsättning i Ukraina.

Under krigets första fyra veckor har organisationen samlat in 160 000 euro. Det hjälper omkring 1200 familjer att få mat, mediciner och basförnödenheter för stunden.

Insamlingen startar i Tongåvan fredagen den 1.4.2022 kl 19:22 i Yle Vega.

Hur tänker man med sina egna barn om krisen når Finland. Lyssna på Jyrki Pinomaa i samtal med Anna Savonius.

Om Putins soldater kommer kryper vi ner i källaren, säger Markus och Robins pappa Jyrki Pinomaa

14:39