Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya norska fotbollsbasen gick till attack framför Fifa-pamparna – kom med kraftfulla budskap: "Dags att agera nu"

Från 2022
Bildcollage med Lise Klaveness, Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani och Gianni Infantino.
Bildtext Lise Klaveness höll ett uppmärksammat tal på Fifas kongress i Qatar. På plats fanns bland annat Qatars statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani och Fifas ordförande Gianni Infantino.
Bild: imago sportfotodienst och M​ohammed Dabbous / Anadolu Agency/ABACAPRESS/ddp images

Fifa samlade ihop fotbollstopparna till kongress i Qatar inför årets VM. Då tog passade norska fotbollsförbundets färska ordförande Lise Klaveness att agera som en nagel i ögat på pamparna.

Världens fotbollstoppar är samlade i Doha den här veckan. I morgon är det dags för lottningen av grupperna till VM i Qatar senare i år, medan torsdagen ägnades åt en kongress.

Inledningsvis bjöd Fifa-kongressen inte på några märkligheter.

Det internationella fotbollsförbudnets ordförande Gianni Infantino lovade i sitt tal att årets världsmästerskap skulle bli det bästa någonsin, och passade också på att kalla qatariska statsministern Khalid bin Hamad Bin Khalifa Al Thani för sin "bror".

Ett par timmar senare fick norska fotbollsförbundets nybakade ordförande Lise Klaveness ordet. Och väl vid talarpodiet sparade inte landets första kvinnliga fotbollsboss på krutet.

– Under 2010 delades VM ut av Fifa på oacceptabla sätt med oacceptabla konsekvenser. Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati och fotbollens kärnintressen var inte i startelvan förrän många år senare, slog Klaveness fast i sitt tal som i sin helhet går att läsa på det norska förbundets sajt.

Vädjade till Fifa

Klaveness spelade själv sammanlagt 72 landskamper under karriären. Norskan inledde talet med att berätta vad fotbollen betytt för henne – sedan skiftade hon över till dagens världsfotboll.

– Fotboll är för alla, för pojkar och flickor av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är avgörande att fotbollsledare fortsätter att gå från politik till faktisk handling.

Hennes tal varade i knappt sex minuter. Bland annat tog Klaveness upp Fifas behandling av migrantarbetarna som byggt VM-arenorna i Qatar.

– De skadade migrantarbetarna och familjerna till de som dog i uppbyggnaden av VM bör tas om hand. Fifa, vi alla, måste nu vidta alla nödvändiga åtgärder för att verkligen genomföra förändringar.

– Det är dags att agera nu. Fifa, vi alla, måste göra det vi har i uppdrag att göra – att leda. Att ha hållbara fotbollsvärderingar som styr varje beslut.

Fick mothugg: "Det här är inte rätt forum"

Klaveness tal fick en stor applåd. Därefter var det dags för VM-chefen Hassan Al Thawadi att ta plats på scen – och han var inte på applådhumör.

– Innan jag går vidare, så vill jag uttrycka min besvikelse. Ordföranden besöker vårt land, men begär inte om något möte. Hon har heller inte försökt få till någon dialog inför dagens konferens, menade Al Thawadi, som intygade att man från arrangörshåll gärna vill höra konstruktiv kritik.

Hassan Al Thawadi håller tal.
Bildtext Hassan Al Thawadi var besviken efter den norska kritiken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Generalsekreteraren för Honduras fotbollsförbund, Jose Ernesto Meija, kunde inte köpa det norska inspelet.

– Vi förstår vår norska väns oro, men jag tror att det här är fel forum för att diskutera detta. Det här är fotboll. Här är vi tillsammans som en fotbollsfamilj.

– Myndigheterna i Qatar har arbetat hårt för att förbättra arbetsvillkoren för utländska arbetare. Det här är inte rätt forum för att diskutera detta, slog honduranen fast.

Inte Norge som söker uppmärksamhet

Efteråt medgav 40-åriga Klaveness att det varit speciellt att förbereda sig för dagens tal – och att hålla det.

– Jag hade en utanför kroppen-upplevelse. Jag är van vid att stå och tala för folk, det är en del av mitt jobb. Men det var speciellt i dag, medger förbundsbasen för NRK.

– Poängen är inte att Norge ska få uppmärksamhet – poängen är att det här ämnet ska lyftas fram.

Klaveness kunde också svara på VM-chefens ifrågasättande.

– Vi har haft mycket dialog med VM-kommittén. Hela förra året – från att bojkottfallet kom upp fram till i dag. Jag har själv deltagit i livemöten per videolänk. Infantino har haft möten med oss. Hassan (Al Thawadi) – både direkt och indirekt genom många kanaler.

Källor: NRK, TV2

Diskussion om artikeln