Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen guldfavoriter i Rovaniemi – Remi Lindholm har karriärens första FM-medalj inom räckhåll

Från 2022
Uppdaterad 01.04.2022 12:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor: H 10 km (f), Rovaniemi (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

FM-veckoslutet i Rovaniemi samlar den finländska skidfamiljen. Över 300 åkare ställer upp på öppningsdagens distanser. Damerna åker fem och herrarna tio kilometer.

Distanserna må kännas korta men banan i Ounasvaara kommer definitivt att sålla agnarna ur vetet. Den fem kilometer långa slingan har en höjdskillnad på 77 meter och en totalstigning på 211 meter. Dessutom är utförslöporna oerhört utmanande.

Kl. 10.50 Damer 5 km, fristil

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Andrea Julin

Krista Pärmäkoski har varit i suverän form sedan vinter-OS och hon manglade allt motstånd i finska cupen förra veckoslutet. Pärmäkoski är solklar favorit i dag.

Kerttu Niskanen är främsta utmanare. Med marginal.

Kampen om bronset är oviss. Det är lätt att plocka ut en handfull åkare som kan knipa en medalj. Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Riitta-Liisa Roponen, Jasmi Joensuu och Eveliina Piippo har alla kapacitet att vara i topp tre om de har en lyckad dag.

Skidskytten Mari Eder är tävlingens stora joker.

FSS-åkarna då? Julia Häger var till och med tvåa på den klassiska milen i FM i Imatra i januari men motståndet är avsevärt tuffare i dag. Häger kan vara stolt om hon når en plats bland de tio främsta. Anni Lindroos har skördat sina främsta framgångar i sprint men kan vara god för en plats i topp 15 om allt stämmer.

Kl. 12.50 Herrar 10 km, fristil

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Andrea Julin

Hela 182 herrar ställer upp. I praktiken hela den finländska eliten, bortsett Ristomatti Hakola.

Även om distansen är i kortaste laget för Iivo Niskanen så är han skyhög favorit.

Bakom den finländska skidkungen är det en hård kamp om medaljerna. Remi Lindholm var tvåa på den fria tremilen förra veckoslutet i finska cupen och är en medaljkandidat.

Lindholm måste klappa igenom totalt för att inte förbättra på sitt personliga rekord i ett FM. Hans bästa individuella placering är den 15:e plats som han plockade i samband med FM i Vörå på två år sedan.

Alexander Ståhlberg var fyra sekunder från brons i FM i Imatra men han drabbades av corona och kunde inte göra sig rättvisa under junior-VM. Har Ståhlberg återhämtat sig från den smällen?

Tero Seppälä är ett intressant namn. Finlands största skidskyttestjärna deltar och ska åtminstone ha kapacitet att stå för sin bästa FM-insats genom tiderna. Han var tia på den fria milen i FM för fem år sedan.

Diskussion om artikeln