Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daniel Olin är Svenska Yles nya korrespondent i USA

Från 2022
En profilbild av Daniel Olin i kostym.
Bildtext Daniel Olin jobbar för närvarande som programledare för sitt samtalsprogram på Yle Fem.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Programledaren och Svenska Yles tidigare Brysselkorrespondent Daniel Olin tar över som korrespondent i USA. Samtidigt byter stationeringsorten för korrespondentskapet.

Daniel Olin har valts till ny USA-korrespondent för Svenska Yle. Han tar över det 2 år långa korrespondentskapet, med möjlighet till ett års förlängning, den 1 augusti.

Olin har varit en del av Svenska Yle sedan 2005 och jobbat med allt från sport och lokaljournalistik till riksnyheter och samtalsprogram. Brysselkorrespondent har han också varit, en erfarenhet han väntar sig ha nytta av.

– Jag väntar mig väldigt mycket jobb, långa arbetsdagar och mycket oväntade saker. I Bryssel lärde jag mig att man kan planera hur mycket som helst, men det kommer ändå sådant som man inte är förberedd på.

Ett tungt exempel på det här är terrorattacken mot Charlie Hebdo som ägde rum på Olins första dag som korrespondent.

"Fascinerande, men inte lätt att förstå"

USA har de senaste åren upplevt en sällan skådad polarisering i samhället, något Olin vill ta fasta på i sin rapportering.

En man viftar med en flagga inne på Capitolium efter stormningen 6.1.2021.
Bildtext Demonstranter, påhejade av Donald Trump, stormade Kapitolium i Washington den 6 januari 2021.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

– Splittringen i landet, polariseringen, att demokratin har varit hotad. Det här vill jag förstå bättre. Så är det ju mellanårsval i höst och presidentval om två och ett halvt år, så jag vill också se hur det kan påverka polariseringen.

Men Olin betonar att allt inte ska handla om politik.

– Jag vill också göra udda grejer, som kan väcka intresse och visa att så här kan det också se ut. Jag ser jättemycket fram emot att vara Svenskfinlands röst och att bevaka det här samhället som alltid har fascinerat mig men inte är helt lätt att förstå.

Likt som för så många andra beskriver Olin sitt förhållande till USA som bekant, men ändå obekant.

– Jag hör till generationer som vuxit med upp med amerikanska tv-serier. Det är mycket som fascinerar, men också sådant som kan göra en mörkrädd.

Washington i stället för New York

Svenska Yles nuvarande USA-korrespondent Ville Hupa är stationerad i New York men från hösten, då Daniel Olin flyttar med fru och barn, ska korrespondenten i stället ha Washington D.C. som bas.

Joe Biden puhui toimittajille Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan Valkoisen talon edessä keskiviikkona, 2.3.2022.
Bildtext President Joe Biden inför presskåren utanför Vita huset i Washington.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA / AOP

Olin ser det som ett bra drag att flytta posten till D.C.

– Det är viktigt att ha en person där de riktigt stora besluten fattas. Där finns också många andra korrespondenter, vilket ger ett bra nätverk.

Tanken är ändå inte att vara för fokuserad på huvudstaden.

– För att kunna rapportera därifrån, så måste man resa runt och träffa människor i landet, säger Olin.

Hur blir det med programmet?

Många tittare frågar sig säkert hur det ska gå med programmet Daniel Olin, som samlat en trogen publik längs med åren. Några avsnitt blir det ännu, avslöjar Olin.

– Det har varit ett privilegium och väldigt roligt att göra programmet. Vi gör ännu tre program. Vi har gjort 68 avsnitt, så det har nått pensionsåldern, skrattar Olin.

Olin är fortfarande lite omtumlad av utnämningen till korrespondent, på ett positivt sätt.

– Jag är tacksam, nervös och spänd. Det är roligt, men lite pirrigt. Det ska det vara också då man får ett så här stort och viktigt uppdrag. I bland kommer det utmaningar man inte kan låta bli att söka, säger programledaren Daniel Olin.