Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare, utbildare, unga och karriärbytare möttes i Jakobstad – "en guldgruva" säger merkonomstuderande

Från 2022
En man som bjuder godis åt tre unga kvinnor.
Bildtext Kenneth Holmgård säger att det är viktigt för företagen att bli varse om de ungas förväntningar på arbetslivet. Och även viktigt att göra företaget känt bland de unga.
Bild: Mikaela Löv/ Yle

Utbildningsanordnare, företag och blivande arbetstagare möttes på Optima i Jakobstad för en karriärdag. – Det är jätteviktigt att vi får möta de unga. De är vår kommande arbetskraft, säger HR-chef Kenneth Holmgård.

Jakobstadsregionen fortsätter arbeta för att både behålla och locka till sig ny arbetskraft. På torsdagen möttes utbildningsanordnare, företag och blivande arbetstagare på yrkesskolan Optima i Jakobstad.

– Vi vill lyfta upp framtidsmöjligheterna i regionen. Vi vill visa vad som finns för de unga sedan de studerat klart, säger Lena Nyman-Lehtinen som är ansvarig koordinator på Optima.

Nyman-Lehtinen säger att mässan vänder sig till både dem som vill direkt ut i arbetslivet efter yrkesutbildning på andra stadiet, och till dem som återvänder från studieorten.

Och naturligvis också till den som vill sadla om senare i livet. Optima har i dag ungefär 1 200 studerande och hälften av dem är vuxenstuderande.

En kvinna som står bland många unga personer.
Bildtext Len Nyman-Lehtinen är glad över den stora uppslutningen och att man i år får träffas ansikte mot ansikte.
Bild: Yle/Mikaela Löv

En chans att mötas på riktigt

De yngsta som besökte mässan går i åttan, men också Optimas egna studerande bekantade sig med potentiella arbetsgivare och andra studiemöjligheter.

– Det är jättekul att ett sådant här evenemang ordnas. Vi fick besöka OptiCareer day när vi gick i åttan, då var man ganska vilsen ännu men fick i alla fall en liten överblick, säger Edith Björkskog.

Hon och studiekompisarna Amanda Flinck och Maya Källman har redan valt sin inriktning, merkonomstudier på Optima.

Men kan hända finns deras framtida arbetsgivare på mässan.

– Det är lärorikt. Jag lärde också känna några nya företag som jag inte ens visste fanns eftersom de grundats under pandemin, säger Maya Källman.

Amanda Flinck säger att hon tror att karriärdagen också är ett bra sätt för företagen att hitta ny personal. En riktig guldgruva för både företag och arbetskraft.

– Jag har ju börjat tänka mera framåt nu, på arbetslivet. Därför är det intressant att bekanta sig med företagen och det de har att erbjuda, säger Edith Björkskog.

Just nu är byte av inriktning inte aktuellt för någon av dem. Men de stötte på en internationell tradenomutbildning som kunde vara en bra fortsättning på merkonomstudierna.

– Merkonomutbildningen är ganska bred och det finns många intressanta alternativ om man vill studera vidare. En internationell utbildning kunde vara bra om man vill lära sig språk och praktisera utomlands, säger Amanda Flinck.

Tre unga kvinnor står i en stor aula.
Bildtext Edith Björkskog, Maya Källman och Amanda Flinck hittade både intressanta arbetsgivare och vidareutbildningar på mässan.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Företagen måste vara på alerten

Att OptiCareer Day är en guldgruva håller Kenneth Holmgård som är HR-chef på Prevex i Nykarleby med om.

– Det är jätteviktigt för oss att få veta vad som väntar oss i framtiden. Lika som det är för de unga att lära känna oss, de som besökt oss i dag är faktiskt vår kommande arbetskraft.

Holmgård säger att det är viktigt att företagen får veta vilka förväntningar de unga har. Och det får man bara veta om man träffas.

– Det är korta möten, men de unga är öppna och berättar om sig själva. De är nog bättre på det än vi var i den åldern, säger Holmgård.

Prevex är ett växande företag och bristen på arbetskraft i regionen är en realitet. Det märks när företagen söker sommarvikarier, konkurrensen är helt annan än den var för tre år sedan när Holmgård blev HR-chef på Prevex.

Det är inte längre arbetsgivaren som sätter takten.

– Företagen måste vara på alerten. Det gäller att sköta rekryteringen snyggt och snabbt. Annars väljer de unga en annan arbetsplats, och det gör de rätt i.

En kvinna och en man står bakom ett bord.
Bildtext Ett bra sätt att få kontakt är att erbjuda besökarna en tävling eller aktivitet. Hos YA kan man prova på första hjälp eller koppla en monitor.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Webb är bra men live är bättre

På plats finns också representanter för Yrkesakademin i Österbotten. Annica Haldin och Tom Nyman jobbar båda som utbildare i vårdämnen på enheten i Pedersöre.

– Men vi marknadsför alla våra utbildningar för både unga och äldre och just nu planerar vi en utblidning för personer med utländsk bakgrund, säger Haldin.

Nyman säger att YA vill visa att de finns och även locka till sig fler studerande.

– Vi startar utbildningar året om och man kan söka in när som helst och hoppa på en utbildning. Söker du i dag så kallas du till intervju veckan efter, säger Tom Nyman.

Annica Haldin säger att information på webben är bra, men det fysiska mötet är ändå något alldeles särskilt.

– Vi kan visa och förklara och här i vår monter får man också prova på att koppla en övervakningsmonitor och träna återupplivning.

– Tröskeln att ta kontakt här är betydligt lägre än om man ska ringa för att få svar på sina frågor. Folk kommer hela tiden fram och pratar med oss, säger Nyman.

En kvinna med munskydd som står framför en mässmonter.
Bildtext Heidi Matinlassi på Concordia säger att det är viktigt att visa på regionens möjligheter till intressanta jobb och utbildningar.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Vill gärna locka hemvändare

Heidi Matinlassi är en av dem som varit med och planerat karriärdagen. Matinlassi jobbar med talangattraktion, arbetsgivarbranding och evenemang på regionens utvecklingsbolag Concordia.

– Det är roligt att vi äntligen får träffas live och jag har fått jättebra respons av företagen. Till och med de yngsta besökarna har varit intresserade och nyfikna, säger Matinlassi.

I och med att det inte finns universitet i regionen så är det viktigt att börja tidigt och berätta för de unga vilka möjligheter det finns till jobb på hemorten.

– Det är helt naturligt att många unga söker sig bort för att inhämta kompetensen, men vi vill gärna ha dem tillbaka, säger Matinlassi.

OptiCareer day finns också på nätet. På förmiddagen livesände OptiCareer day också program på Youtube till gymnasier och andra och tredje stadiets utbildningar. Sändningen går att se här.

– Vi vill helt enkelt visa för unga, inflyttare och branschbytare vilka möjligheter som finns i regionen. Det är därför vi finns här i dag, säger Heidi Matinlassi.

Diskussion om artikeln