Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad sades på olympiska kommitténs styrelsemöte? Medlemmen Mika Poutala rapporterar från kulisserna: "Var ganska tydlig med vad jag tyckte"

Från 2022
Uppdaterad 31.03.2022 22:57.
Mika Poutala ler mot kameran.
Bildtext Mika Poutala är idrottarrepresentant i olympiska kommitténs styrelse.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Jan Vapaavuoris kommunikation har inte fungerat. Det lät styrelsemedlemmen Mika Poutala ordföranden veta på onsdagens krismöte.

Styrelsen för Finlands olympiska kommitté höll ett sex timmar långt krismöte på onsdagen. Det berättade ordförande Jan Vapaavuori för pressen på torsdagen.

Vapaavuori medgav att det var ett misstag att förlänga med Mika Lehtimäki, att en extern utredning ska beställas – och att ytterligare ett fall av trakasserier från i fjol utreds.

Jan Vapaavuori svarar på frågor under en presskonferens.
Bildtext Många har krävt Jan Vapaavuoris avgång.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Men Vapaavuori tänker sitta kvar. På gårdagens styrelsemöte deltog bland annat idrottarrepresentanten Mika Poutala.

– Jag var ganska tydlig med vad jag tyckte. Det är kanske lätt för mig som är en ung nykomling, lite naiv och ställer dumma frågor. Jag försökte vara utmanande och fråga om man följt allt till punkt och pricka.

– Han är säkert mer rutinerad inom detta, men jag tycker att Vapaavuori har en del utmaningar när det kommer till kommunikationen kring saker som dessa. Det blev en del snack om det, även om jag var lite nervös över vilka reaktioner det skulle bli, berättar den gamla skridskostjärnan för Yle Urheilu.

Rahkamo: "Mycket som gått snett"

Vapaavuori har medgett för styrelsen att det skett fel. Poutala poängterar att det är två punkter som är på tapeten: hur fallet Lehtimäki utreddes och sättet som hans kontrakt förlängdes på.

Det största problemet, enligt Poutala, var att styrelsen inte visste om varningen till Lehtimäki då kontraktet förnyades.

Också kommitténs viceordförande Sari Multala och Susanna Rahkamo sitter kvar. Duon upplever inte att man ifrågasatt att de fortsätter på sina poster.

– Det som är väsentligare är vad olympiska kommitténs medlemmar tänker. Det är de som bestämmer om styrelsens framtid, påminner Multala.

Sari Multala och Susanna Rahkamo.
Bildtext Sari Multala och Susanna Rahkamo.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Multala säger sig ha lfått insikt i varför frågor av det här slaget är så svåra, och varför de hamnar i skymundan.

– Jag tror att det här är ett större samhälleligt problem, men det finns också i idrotten. Det finns mycket att göra när det gäller jämställdhet och transparensen.

Olympiska kommitténs rykte har fått sig en klar törn.

– Det är mycket som har gått snett. Vi måste gå igenom våra verksamhetsprinciper. Det som hänt har också fläckat arbetsgemenskapen. Det är viktigt att de drabbade, de två kvinnorna, skyddas, säger Rahkamo.

Diskussion om artikeln