Hoppa till huvudinnehåll

Sport

För Tuukka Rask var beslutet att avsluta karriären lätt – stannar i Boston med familjen och är sysselsatt med ett nytt jobb: "Spelar golf och skakar hand i logerna"

Från 2022
Uppdaterad 01.04.2022 10:49.
Tuukka Rask hyllades i Boston - Spela upp på Arenan

I 15 raka säsonger var Tuukka Rask hockeymålvakt i Boston. För två månader sedan var finländaren tvungen att sätta punkt för karriären och han ångrar ingenting.

Tuukka Rask har börjat vänja sig vid livet som hockeypensionär. I somras opererades höften och den 13 januari säsongsdebuterade han.

Fyra matcher och en och en halv vecka senare tackade Rask för sig då han åkte till träningsanläggningen och berättade för laget och klubbledningen att han gjort sitt.

I samband med torsdagens Boston–New Jersey-match hyllades Rask framför hemmafansen. Han säger att han kommer att stanna i Boston tillsammans med sin familj, fru och tre döttrar, och har nu börjat jobbet som ambassadör för klubben.

– Jag ska mingla med sponsorer, spela golf och skaka hand i logerna. Jag vet inte vad framtiden för med sig. Kanske blir jag tränare, kanske inte, men just nu umgås jag med sponsorer, säger Rask i en intervju på NHL:s webbplats.

Ingen idé att fortsätta

Rasks höft opererades i somras. Han var kontraktslös och tecknade ett par dagar före comebacken ett kontrakt för den resterande delen av säsongen. Målvakten medger att comebacken var en chansning som misslyckades.

– Jag hade oavsett varit tvungen till operationen eftersom det hade blivit så illa att det påverkade mig i vardagen.

– En comeback hade inte varit möjligt utan operationen. Jag var medveten om riskerna. Jag rehabiliterade och gjorde ett försök. Jag gav det en chans, säger Rask.

Tuukka Rask skakar hand med Bostons lagkapten Patrice Bergeron.
Bildtext Tuukka Rask skakar hand med lagkaptenen Patrice Bergeron.
Bild: Brian Fluharty-USA TODAY Sports/AOP

Rask säger att det till sist var ett lätt beslut att avsluta karriären.

– Det blev dags att vara ärlig mot sig själv. Jag skulle ha kunnat forcera vidare, men vad är det för idé att bara kunna ge 60 procent och tvingas till vila, en vecka här och en annan där, och ta Jeremy Swaymans plats i laget.

– Det var bäst för alla att jag satte punkt. Jag hade en strålande karriär. Jag ångrar ingenting.

Stanley Cup och Vezina Trophy

Trots operationen har den 35-årige Rask fortfarande problem med höften, men han säger att han kan leva normalt och spela golf och tennis.

Det blev 15 raka säsonger i Boston. Säsongen 2010–11 var Rask reservmålvakt då Boston vann Stanley Cup och säsongen 2013–14 vann han Vezina Trophy som går till NHL:s bästa målvakt.

Rask vill ändå inte lyfta fram någon enskild höjdpunkt då han summerar tiden i NHL.

– Själva resan var höjdpunkten. Jag hade förmånen att spela här under hela karriären.

Diskussion om artikeln