Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Växthusodlare från Närpes misstänks för människohandel – häktningsförhandlingen hålls idag

Från 2022
Uppdaterad 01.04.2022 13:29.
Gurkor i växthus, Närpes.
Bildtext Arkivbild. Växthuset på bilden har ingenting med det nu aktuella fallet att göra.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Polisen misstänker att företagaren anställt åtminstone några av de vietnameser som kommit till Närpes för att jobba inom växthusbranschen och nu är offer i den stora ockerhärvan som utreds som bäst.

På fredagen hålls häktningsförhandling i Österbottens tingsrätt då rätten ska avgöra om mannen ska häktas misstänkt för människohandel, grovt ocker eller släppas på fri fot.

Kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen från Helsingfors polisinrättning berättar att människohandel är ett grövre brott än grovt ocker.

– Vid människohandel står offren i ett kraftigare beroendeförhållande och är försvarslösa. Vid ocker är offren kanske mera oförstående, men har kvar sin frihet, säger Kortelainen.

Straffskalan är också strängare för människohandel än ocker.

Enligt Kortelainen handlar det om ett tiotal offer och fler företagare kan vara inblandade i härvan.

Det var i januari som polisinrättningen i Helsingfors först gav fallet offentlighet.

Tre häktade släppta

Då häktades två personer, ett vietnamesiskt företagarpar bosatt i Närpes, misstänkta för grovt ocker. Paret ska under flera års tid ha rekryterat andra vietnameser till Närpes för att jobba inom växthusbranschen.

För detta tog de betalt av sina landsmän och under polisutredningens gång har det klarlagts att detta varit mycket vanligt och möjligen även betraktats som normal kultur av alla inblandade.

Tre Närpesbor med vietnamesisk bakgrund har suttit häktade, men den sista av dem släpptes på fri fot i veckan.

– De är fortfarande misstänkta, men vi har fått all information vi behöver av dem, säger kriminalkommissarie Sami Isoniemi på Österbottens polisinrättning.

Texten uppdaterad 13.30 med information om att de tre häktade har släppts.