Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Levada: Stor majoritet av det ryska folket stöder Putins krig i Ukraina – stödet för Putin har stigit

Från 2022
Vladimir Putin sitter vid ändan av ett bord.
Bildtext Understödet för president Putin hade ökat från 71 procent i februari till 83 procent i mars.
Bild: Mikhail Klimentiev / Sputnik / AOP

En ny opinionsundersökning från det oberoende Levada-institutet visar att 81 procent av det ryska folket stöder "den ryska arméns agerande i Ukraina".

Enligt opinionsundersökningen hittas det högsta stödet bland den äldre befolkningen och bland de som även stöder president Vladimir Putin.

Stödet är aningen lägre i Moskva och övriga storstäder.

Endast 14 procent säger sig vara emot "den ryska arméns agerande i Ukraina". Det högsta motståndet finns i i åldersklassen 25–39.

Rysk kravallpolis bär bort en kvinna som demonstrerat mot Rysslands krig mot Ukraina i Moskva den 13 mars 2022.
Bildtext Demonstrant grips i Moskva. Demonstrationer mot kriget har ordnats på många håll i Ryssland men krigsmotståndarna utgör en liten minoritet av befolkningen, visar Levadas mätning.
Bild: Vyacheslav Prokofyev/TASS/All Ov

Levada-institutet publicerade nyligen en annan undersökning som visade att även stödet för regimen har starkt ökat i Ryssland den senaste månaden.

Stödet för president Putin hade ökat från 71 procent i februari till 83 procent i mars.

Försvara språket

De som ger sitt stöd till kriget anser att Ryssland inledde sin “militära specialoperation” främst för att försvara den ryskspråkiga befolkningen, för att förhindra en aggression mot Ryssland och för att bli av med nationalister och "utrota fascism".

Den dominerande känslan hos ryssarna efter invasionen är "stolthet över Ryssland" (51 procent), "ångest och rädsla" (31 procent) och "chock" (12 procent).

Vladimir Putin.
Bildtext Vladimir Putin vid en stor stödkoncert för kriget och ryska armén.
Bild: Sergei Guneyev / AFP

Förklaringar till varför omvärlden starkt kritiserar Rysslands agerande delar folket.

Nästan en tredjedel av de tillfrågade anser att "Nato och USA dikterar andra länders politik" medan nästan lika många anser att "västerländska medier disinformerar sin publik".

Framför teven

Levada undersökte även hur aktivt det ryska folket konsumerar nyheter från Ukraina.

64 procent av de tillfrågade svarade att de noggrant följer med händelserna i Ukraina, medan 27 procent inte visar något större intresse. Åtta procent följer inte alls med. De mest aktiva är i åldersgruppen 55 år och äldre.

Undersökningen gjordes perioden 24–30 mars och publicerades den 31 mars.

Sammanlagt deltog 1 632 personer från hela landet. De tillfrågade intervjuades personligen hemma.

Levada-centret är en privat oberoende organisation som grundades år 2003. Centret är ett av landets mest pålitliga opinionsinstitut. År 2016 stämplade ryska myndigheter det som “utländsk agent”.