Östnyländska kommuner förbereder sig på nödinkvartering av ukrainska flyktingar – Fredsgatans gamla rådgivning inreds för 60 personer
Det finns ingen tidtabell för när hjälpen kan behövas, men i Borgå, Sibbo och Lovisa förbereds lokaler för nödinkvartering av ukrainska flyktingar i rask takt.
Migrationsverket (Migri) har varit i kontakt med alla nyländska kommuner med en förfrågan om de kan erbjuda kortvarig nödinkvartering för flyktingar från Ukraina.
I Östnyland har Borgå, Sibbo och Lovisa svarat ja. Det maximala antalet flyktingar kommunerna önskas kunna ta emot baserar sig på kommunens invånarantal.
I Sibbo gäller förfrågan därför maximalt 150 personer, i Lovisa 100 och i Borgå mellan 250 och 300.
Nödinkvartering innebär att flyktingarna tillbringar en kort tid i värdkommunen för att sedan flytta vidare till en av mottagningscentralerna som upprätthålls av Migri.
Flyktingar som anländer till Finland inkvarteras nämligen i första hand i mottagningscentraler, men när centralerna fylls behövs kommunernas hjälp med arrangemangen.
De tre östnyländska kommunerna har tillsvidare inte tagit emot ukrainska flyktingar via Migrationsverket. Det finns ingen utstakad tidtabell för när någon eventuellt anländer eller hur länge vistelsen kan tänkas räcka.
Borgå stad har kommit längst i sökandet efter lokaler som kan erbjudas om och när det kan bli aktuellt med nödinkvartering.
– Vi har gått genom vilka fastigheter som skulle kunna komma i tanke för inkvarteringen. Vi har kommit längst med den gamla rådgivningen på Fredsgatan och där kan man inkvartera ungefär 60 personer. Där har vi kommit så pass långt att den snart är redo att tas i bruk vid behov, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
Borgå stad har också diskuterat med Borgå Folkakademi som har 12 lägenheter för inkvartering och undersökt gamla Strömborgska skolan som kan användas för att inkvartera upp till 200 personer för en kort tid.
– Med Strömborgska behöver vi några dagars varsel för att få den i sådant skick att det går att ta emot där, säger von Schoultz.
Däremot fick Borgågården inte grönt ljus efter en inspektion av Räddningsverket och byggnadstillsynen.
Staden utreder också övriga alternativ med privata aktörer.
Social- och hälsovårdssektorn och bildningssektorn har arbetsgrupper som koordinerar flyktingärendena och beredning görs både i de finsk- och de svenskspråkiga tjänsterna.
Två nya personer har anställts till invandrartjänsterna för att koordinera arrangemangen kring nödinkvarteringen och verksamheten.
Ukrainska flyktingar har redan anlänt till Östnyland i mindre grupper och kan ta del av kommunernas olika tjänster och aktiviteter.
– Vi vet att det i Borgå finns ett 30-tal som är inkvarterade privat och de har möjlighet att utnyttja våra kultur- och fritidstjänster, till exempel biblioteket, säger von Schoultz.
Bibliotekskortet är gratis och med kortet får man använda bibliotekens datorer. Idrottstjänsterna erbjuder bland annat Barnens idrottsvärld och Bollsportsvärlden för barnfamiljer. Musikinstitutet och Konstskolan ger gratis gruppundervisning.
"Vi har många tjänster med låg tröskel som flyktingarna kan delta i för att pigga upp stämningen och vardagen. Verksamhet finns från självständig användning av idrottsplatser till ledd verksamhet. Redan en trevlig aktivitet kan hjälpa till i livet i det nya landet", säger bildningsdirektör Sari Gustafsson på stadens webbplats.
Sedan kriget utbröt i februari har östnylänningar varit flitiga med att samla ihop och föra olika nödvändigheter till den polska gränsen mot Ukraina.
Det är oklart om en motsvarande insamling kan behövas för dem som anländer till Östnyland, men det är klart att Migrationsverket står för uppehället.
– Det är saker som vi får skaffa tillsammans med Migri. De står för kostnader i det skedet som de ber kommunerna utföra inkvarteringen. Nu när vi förbereder oss för det står de inte för några kostnader, säger von Schoultz.
Under våren tar Lovisa stad emot ett tiotal kvotflyktingar från Sudan, men förbereder samtidigt lokaler för att kunna erbjuda nödinkvartering för flyktingar från Ukraina.
– Migri har frågat kommunerna om de kan ta emot ukrainska flyktingar för nödinkvartering i några dagar. Efter det är det meningen att de ska flytta till mottagningscentraler, säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.
Liksom i Borgå utreds nu möjligheterna för att ta emot upp till 100 flyktingar. Var de ska bo är inte klart.
– Det kan vara i kommunens byggnader och några privata som vi inte äger, men de har inte gett någon tidtabell för när de kan komma. Jag har förstått att mottagningscentralerna har räckt till och att de fortfarande klarar sig utan nödinkvartering, säger Schröder.
Även i Sibbo är förberedelserna på hälft och i kommunen söker lokalitetsförvaltningen tillsammans med social- och hälsovårdssidan efter tomma lokaler och koordinerar tjänster.
– Situationen lever och vi har inte fattat några beslut, säger Katri Indrén, koordinator för invandrartjänster.
Det finns uppskattningsvis några tiotal ukrainska flyktingar i Sibbo varav ett knappt tjugotal är i skolåldern. De deltar i undervisningen i fyra olika skolor.
– Flyktingar kan anlända i olika takt och syns inte nödvändigtvis mycket till i samhället, förutom i skolorna och hälsovården, säger Indrén.
Men i likhet med Borgå och Lovisa har Migrationsverket inte presenterat någon tidtabell för när det kan bli aktuellt med nödinkvartering för ukrainare i Sibbo.