Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Ingen karnevalstämning" – Tehys strejkvakter på plats vid ÅUCS

Från 2022
Tre personer ler utanför sjukhusets dörrar. De har på sig röda strejkvästar.
Bildtext Strejkmorgon utanför ÅUCS. På bilden strejkvakterna Nana Kautto, Päivi Pietari och huvudförtroendeman Jussi Rantanen.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

I Egentliga Finland inleddes vårdstrejken vid ÅUCS på fredagsmorgonen. Enligt Tehys huvudförtroendeman i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Jussi Rantanen, handlar det inte om någon lek. Vårdpersonalen vill ha bättre lön och arbetsvillkor.

De första vårdanställda lämnade skyddsarbetet vid ÅUCS efter klockan sju i morse, efter en timmes arbete.

Framför ingången till T-sjukhuset stod strejkvakter i röda västar. Bland dem också vårdfacket Tehys huvudförtroendeman i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Jussi Rantanen.

– Det är verkligen ingen karnevalstämning här, situationen är allvarlig. Vi måste få nya människor att vilja börja jobba i den här branschen och få de som redan jobbar att vilja stanna kvar, säger Rantanen.

Vårdanställda vill ha en anständig lönenivå och en lösning som långsiktigt skulle garantera att det finns vårdpersonal också i framtiden.

Enligt Rantanen saknas inte kämpaglöd hos Tehys medlemmar, även om alla hade hoppats att situationen hade kunnat lösas utan att behöva strejka.

"Bemanningen är på miniminivå under en stridsåtgärd"

Den första strejkdagen inleddes i köldgrader vid ÅUCS. Vad skulle huvudförtroendeman Jussi Rantanen säga till de som är oroliga över hur vården nu räcker till för alla?

– Skyddsarbetet tryggas baserat på förhandlingar mellan arbetsgivarna och arbetstagarna. Det är fråga om en stridsåtgärd, och då är naturligtvis bemanningen på miniminivå.

Men är det här tillräckligt?

– Vi tycker att det räcker. Vi har klarat oss med en ganska liten bemanning de senaste två åren. Personalen har stöttat samhället. Människor har hela tiden flytt från vårdbranschen, säger Rantanen.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel "Ei tässä mitään kansankarnevaalia ole, sanoo Tehyn Varsinais-Suomen pääluottamusmies lakkotunnelmasta", skriven av Päivi Leppänen. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.