Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damernas 5 kilometer bjöd på överraskningar: Kerttu Niskanen slog Krista Pärmäkoski, skidskytten Mari Eder tog brons och Julia Häger var snabbare än Jasmi Joensuu

Från 2022
Uppdaterad 01.04.2022 13:00.
Kerttu Niskanen skidar.
Bildtext Arkivbild på Kerttu Niskanen.
Bild: Tomi Mäkipää / All Over Press

FM på skidor i Rovaniemi inleddes med damernas 5 kilometer i fristil. Det gick inte som spekulerat, då förra veckans överlägsna etta Krista Pärmäkoski fick nöja sig med en andraplats.

Krista Pärmäkoski var stor förhandsfavorit efter att förra veckan ha besegrat Kerttu Niskanen med nästan en minut på 15 kilometer i Ruka.

I Rovaniemi var det ombytta roller. Niskanen hade en bra dag och åkte i mål som etta. Marginalen till tvåan Pärmäkoski var drygt fem sekunder.

Niskanen var glad efter målgång.

– Formen har inte förändrats på en vecka, men den här distansen var lite sämre för mig. Roligt att det gick så här och visst var det lite överraskande. Jag är nöjd, säger Niskanen i Yles tv-intervju.

PärmäkoskI: Inget utrymme för att skruva upp farten

Pärmäkoski hade inget tydligt svar på varför det gick som det gick.

– Det var en jobbig dag. Starten var sen och jag fick vänta i en timme och femton minuter på att åka i väg. Det var ingen normal uppladdning.

– Jag höll jämn fart. Jag hade orkat fortsätta i samma takt, men det fanns inte utrymme för att skruva upp farten, säger Pärmäkoski.

Eder tackade sponsorerna

Skidskytten Mari Eder slutade trea. Hon var 16 sekunder långsammare än Niskanen.

– Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig. Jag tog det kanske lite för försiktigt i den näst sista stigningen, men om jag hade öst på mer hade jag kanske tappat mark på slutet?

Eder har ännu inte meddelat om karriären fortsätter i höst.

– Vi är beroende av sponsorer och jag ville visa upp mig som tack för att jag fått hålla på med det här.

– Vissa sponsorer har varit med i 15 år. De har möjliggjort att jag fått vara mig själv. Jag har inte behövt finansiera kalaset genom att sälja magmuskelbilder, säger Eder.

Det var jämnt bakom Eder då bara tre sekunder skiljde fyran Eveliina Piippo och sjuan Jasmi Joensuu åt. IF Minkens Julia Häger överraskade med sin sjätteplats.

Resultat, damer 5 km (fristil):

1. Kerttu Niskanen, Vieremän Koitto, 12.41,7
2. Krista Pärmäkoski, Ikaalisten Urheilijat +5,2
3. Mari Eder, Enon Kisa-Pojat +16,2

4. Eveliina Piippo, Vuokatti Ski Team Kainuu +37,1
5. Johanna Matintalo, Pöytyän Urheilijat +37,6
6. Julia Häger, IF Minken +39,6
7. Jasmi Joensuu, Vantaan Hiihtoseura +39,9
8. Riitta-Liisa Roponen, Visa Ski Team Kemi +39,9

Diskussion om artikeln