Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Varför smittas så många på nytt av coronaviruset? Det beror på omikronvarianten, säger forskare

Från 2022
Folk i ett köpcentrum.
Bildtext Den nyaste omikron-undervarianten BA.2 sprider sig betydligt snabbare än de tidigare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den som har fått covid-19 av coronavirusets omikronvariant har bara en liten risk att återinfekteras på kort sikt. Det har danska forskare kommit fram till. Samtidigt har ändå många fått corona på nytt under senare tid. Hur hänger det här riktigt ihop?

– Om man har varit infekterad med en annan variant innan, såsom delta eller alfa, och sedan blir exponerad för omikronvarianten, då känner våra antikroppar inte lika väl igen den här nya varianten och därför är det mycket större risk nu, påpekar Marcus Buggert som är biträdande lektor vid Karolinska institutet i Sverige.

Omikron är bättre på att ta sig förbi kroppens tidiga försvar som bygger på att man har varit smittad av en tidigare coronavirusvariant.

Det är en orsak till att vi nu ser att många har fått corona två gånger. Före december månad, då omikron började sprida sig på allvar i Finland så var det här ovanligt.

Data från Storbritannien antyder att det nu är 10 gånger större risk att återinfekteras jämfört med i fjol.

Om man redan har haft omikron

Men det finns också relativt stora skillnader i coronavirusets spikprotein, när man jämför den första omikron-undervarianten BA.1 med undervarianten BA.2 som på sistone har blivit snabbt vanligare och nu troligen står för en majoritet av coronafallen i vårt land.

Morten Rasmussen som är seniorforskare vid Statens Serum Institut i Danmark säger att han och hans kolleger därför var oroliga för att man, även om man hade fått en BA.1-infektion, inte skulle ha tillräcklig immunitet mot en BA.2-infektion.

Det här skulle i såfall kunna orsaka en ny smittvåg, med många fler omikronfall igen.

Men de danska forskarna kom till deras lättnad istället fram till motsatsen, i en vetenskaplig studie.

– Risken för återinfektion är inte stor. Åtminstone inte på kort sikt, berättar Rasmussen.

Bland 1,8 miljoner smittfall hittade forskargruppen endast 1 739 personer som hade fått en återinfektion, definierat som 20–60 dagar mellan de positiva provsvaren. Han tillägger ändå att man inte ännu vet hur det är på längre sikt.

Gruppen analyserade sedan virusprover från 263 av de här personerna och kom fram till att endast 47 av dem hade fått BA.2 efter att ha infekterats av BA.1. Det kan jämföras med att 140 personer hade fått BA.2 efter att de hade varit sjuka i deltavarianten.

HUS: Högre risk efter 3–4 månader

Diagnostikchef Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS hänvisar ändå i en intervju för finska Yle till att en omikroninfektion ger ett skydd på 50 procent efter 3–4 månader, enligt utländska uppgifter som sjukvårdsdistriktets infektionsläkare har tagit del av.

Risken för att infekteras på nytt skulle därmed vara relativt hög efter några månader. Det förblir ändå oklart vad exakt den här bedömningen grundar sig på.

Risken för att bli allvarligt sjuk bedöms hur som helst vara lägre andra gången, för de flesta.

Vaccinerade löper lägre risk

De danska forskarna kom dessutom fram till att risken för återinfektion är betydligt lägre för vaccinerade än för ovaccinerade.

– I vår studie verkade det främst vara yngre, ovaccinerade som blev återinfekterade med BA.2, kort efter att de hade haft en BA.1-infektion, säger Rasmussen.

Marcus Buggert vid Karolinska institutet kommenterar att det här är logiskt.

– Ja, det tycker jag. Framför allt om man har fått tre doser så är risken lägre i och med att man har högre antikroppsnivåer då.

Varför smittas så många på nytt av coronaviruset? Forskare betonar att omikronvarianten är orsaken

2:48