Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyngdlyftaren Anni Vuohijoki avgår från styrelsen för Finlands olympiska kommitté – träffade Jan Vapaavuori efter att ha misstänkts för sexuella trakasserier

Från 2022
Uppdaterad 01.04.2022 18:45.
Anni Vuohijoki förbereder sig för ett lyft och ler.
Bildtext Anni Vuohijoki vann EM-brons i tyngdlyftning 2018.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Anni Vuohijoki skriver i ett långt öppet brev, som publicerats på sociala medier, att hon varit misstänkt för sexuella trakasserier under en tävlingsresa.

Det har blåst kring Finlands olympiska kommitté. I måndags avgick toppidrottschefen Mika Lehtimäki, på onsdagen sammanträdde kommitténs styrelse och i torsdags ordnade ordförande Jan Vapaavuori en presskonferens där han svarade på frågor. På presskonferensen bekräftade Vapaavuori att det finns ett annat trakasserifall inom olympiska kommittén.

Nu meddelar tyngdlyftaren Anni Vuohijoki, som sitter i styrelsen, i ett långt öppet brev att hon avgår.

Vuohijoki skriver att hon två timmar efter Lehtimäkis avgång i måndags fick ett mejl av Jan Vapaavuori där han meddelade att Vuohijoki är misstänkt för sexuella trakasserier. Enligt Vuohijoki har Vapaavuori bekräftat att fallet, som han hänvisade till på presskonferensen, handlar om Vuohijoki.

På måndagen meddelade Vapaavuori till Vuohijoki att misstankarna mot Vuohijoki handlar om någonting som har hänt under en tävlingsresa, har pågått i en vecka och är dokumenterat.

Enligt STT:s uppgifter ska det ha skett under OS i Peking och Vuohijoki skulle ha trakasserat en spelare i Lejonen.

På onsdagen hördes Vuohijoki på köpcentret Tripla i Helsingfors. Vapaavuori och olympiska kommitténs HR-chef fanns även på plats. Där framgick det sedan snabbt att Vuohijoki inte misstänks för något.

Vapaavuori kommenterar Vuohijokis brev till STT.

– Det stämmer att jag fått vetskap om misstanken att Anni Vuohijoki skulle ha gjort sig skyldig till olämpligt beteende eller sexuella trakasserier. Utifrån det har jag fört en diskussion med Anni Vuohijoki. Olympiska kommittén har bett FCEI undersöka det hela, säger Vapaavuori som inte ville svara på fler frågor.

Även Vuohijoki har tagit kontakt med FCEI, Finlands centrum för etik inom idrotten, som ska utreda fallet.

FCEI bekräftade på fredagen att man inleder en utredning. Då utredningen är slutförd besämmer man om den förs vidare till disciplinnämnden eller inte. För att utredningen ska gå vidare till disciplinnämnden krävs godkännande från den berörda parten.

Texten uppdaterad 1.4 klockan 18.43 med STT:s uppgifter om att trakasserierna ska ha ägt rumt under OS i Peking.

Diskussion om artikeln