Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå ändrar sig om hälsocentralen – nu ser ett nybygge ut att vara bästa alternativet

Från 2022
En röd-vit byggnad som är Ingå hälsocentral.
Bildtext Det verkar som om det inte byggs en våning till på hälsocentralen i Ingå kyrkby. Nu ska ett nybygge utredas.
Bild: Marica Hildén / Yle

Turerna kring hur hälsocentral i Ingå ska se ut i framtiden fortsätter. Nu är ett nybygge på tapeten igen.

Grundtrygghetsnämnden skulle ta ställning till ett förslag om att noggrannare reda ut ett nybygge och var det kunde placeras. Men nämnden remitterade ärendet på förslag av grundtrygghetschef Pilvi Österman.

Ärendet måste remitteras eftersom kommunen nu kommer att planera Ingå hälsocentral tillsammans med Västra Nylands välfärdsområde.

Ingå kommun behöver nämligen inte ansöka om undantagslov för projektet av Social- och hälsovårdsministeriet eftersom en lag som förutsätter undantagslov för investeringsprojekt kommer att upphävas i år. Därför inleds samarbetet med välfärdsområdet.

Grundtrygghetsnämnden antecknade också till kännedom att en nybyggnad skulle vara ett bättre alternativ eftersom en noggrannare bedömning visar att behovet av tillfälliga lokaler är större än man tidigare antagit.

Hälsocentralen uppfyller inte nuvarande krav

Ingå hälsocentral är byggd 1986. Byggnaden har aldrig renoverats grundligt och motsvarar inte de nuvarande hälso- och säkerhetskraven. Därför har grundtrygghetsnämnden funderat på om kommunen borde bygga en ny hälsocentral eller renovera och utvidga den nuvarande med en våning till.

Det började luta åt en hälsocentral i två våningar, men i januari remitterade nämnden ärendet eftersom man upplevde att det fanns oklarheter mellan de olika alternativen.

Kommunen tog hjälp av konsultfirman Nordic Healthcare Group för att få rätsida på behoven av verksamhetslokaler i hälsocentralen. Totalt skulle det behövas cirka 2 100 kvadratmeter. Dagens hälsocentral är ungefär 1 300 kvadratmeter.

Nu finns det också stor oro för om en renovering och bygget av en våning till på den nuvarande hälsocentralen alls går att genomföra på ett säkert sätt.

I ett utlåtande från en sakkunnig inom byggnadskonstruktioner sägs det att störningarna för verksamheten sannolikt är betydande och att det kommer att vara väldigt utmanande att fortsätta med verksamheten under byggtiden. Dessutom kommer bygget att gå långsamt eftersom själva vården kommer att påverka byggandet. Det i sin tur kommer att öka kostnaderna.

Diskussion om artikeln