Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snart får du veta vad nya museet i Ekenäs heter – företag hjälpte ta fram namnet

Från 2022
En grävmaskin mitt i arbetsplatsen där det nya konstmuseet byggs i Ekenäs.
Bildtext Så här såg det ut på bygget av det nya konstmuseet i Ekenäs den 1 april 2022.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Den 24 april presenteras namnet på det nya konstmuseet i Ekenäs. Kultur- och fritidsnämnden har fått höra namnet och har godkänt det.

En arbetsgrupp har funderat på ett namn för det nya konstmuseet som byggs intill Raseborgs museums byggnader och Galleri Elverket som tillhör stiftelsen Pro Artibus.

Gruppen insåg att det inte är lätt att komma på ett namn som fungerar på svenska, finska och engelska, är unikt i Finland och utomlands och som har en anknytning till donatorn Albert de la Chapelle.

Nämnden godkände namnet

Företaget Werklig valdes för att komma vidare med förslag på namn. Företaget har tidigare varit delaktigt i namn- och designprocesserna för museerna Amos Rex och Helsingfors stadsmuseum.

Staket ramar in bygget av nya komstmuseet i Ekenäs.
Bildtext Museet byggs intill det nuvarande museet och Galleri Elverket i centrum av Ekenäs.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Personalen fick delta i en kartläggning av museiverksamhetens värderingar som styr arbetet på museet och påverkar hela verksamheten.

Det ledde till ett namn som kultur- och fritidsnämnden godkände på mötet den 31 mars. Den 24 april blir namnet offentligt.

Museet doneras till Raseborg

Museiprojektet skapades på initiativ av medicine doktor och genforskare Albert de la Chapelle med rötter i Raseborg. Det byggs och bekostas av Albert de la Chapelles konststiftelse och doneras sedan till Raseborgs stad.

Museet öppnar hösten 2022 om allt går enligt planerna.

Mera öppettider

Det som är klart är att öppettiderna måste utvidgas om man ska nå målet på 50 000 besökare per år. Nu är Raseborgs museum öppet onsdag till söndag klockan 11–17 på vintrarna och på somrarna tisdag till söndag klockan 11–17.

Kultur- och fritidsnämnden beslöt att öppettiderna under sommarsäsongen är klockan 11–17 på tisdagar och torsdagar till söndagar. På onsdagar är museet öppet klockan 11–20. Museet är alltså öppet sex dagar i veckan på sommaren.

Under vintersäsongen är museet öppet fem dagar i veckan: klockan 11–17 torsdag till söndag och klockan 11–20 på onsdagar.