Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäkis målvaktsval gick åt skogen – Galimov släppte in två av fyra skott, Blomqvist hoppade in och stoppade Ilves: "Som tränare tar jag alltid ansvar"

Uppdaterad 01.04.2022 22:37.
Joel Blomqvist i Kärpäts mål mot Ilves.
Bildtext Joel Blomqvist höll tätt då han fick hoppa in i fjärde kvartsfinalen mot Ilves.
Bild: Mika Kylmäniemi / AOP

Det såg illa ut för Kärpät men då Joel Blomqvist hoppade in i målet kom laget in i matchen. Nykarlebymålvakten gjorde två matchavgörande räddningar i förlängningen och till slut vann Kärpät den fjärde kvartsfinalen med 3–2.

Då Kärpät och Ilves möttes i den första kvartsfinalen fick Stanislav Galimov starta men byttes ut tidigt efter tre insläppta mål. Joel Blomqvist tog då över och gjorde en bra match.

Han fick också fortsatt förtroende i den andra och tredje kvartsfinalen, men när lagen möttes för fjärde gången var Blomqvist petad och Galimov tillbaka i målet.

Ryssens återkomst blev dock allt annat än lyckad. Galimov gjorde bara två räddningar och släppte in två puckar innan han byttes ut i mitten av första perioden.

Blomqvist fick hoppa in igen och höll tätt under resten av matchen.

– Tillsammans med målvaktstränaren fattar jag beslut om vem som ska spela. Vi lyckades inte perfekt men vi vinner och förlorar som ett lag. I bland måste man fatta beslut och som tränare tar jag alltid ansvar, säger Lauri Marjamäki till C More.

Kärpät reducerade och kvitterade

Blomqvists räddningar gjorde att Kärpät kom tillbaka in i matchen och i slutet av första perioden reducerade Tuukka Tieksola.

– Två insläppta mål i början var tungt för oss men Tieksolas reducering var väldigt viktig, säger Lauri Marjamäki.

Andra och tredje perioden blev tajta och Ilves såg ut att gå mot seger, men då 22 sekunder återstod av tredje akten kvitterade Kärpät till 2–2. Laget spelade med sex mot fem då Ville Leskinen styrde in målet som tvingade fram en ny förlängning.

Blomqvist storspelade i förlängningen

I förlängningen var Ilves nära ett segermål vid två tillfällen men Blomqvist briljerade. Först gjorde han en riktig tv-räddning på Panu Miehos skott och sedan stoppade han Matias Mäntykivis friläge.

Kärpät kunde i stället avgöra i slutet av förlängningsperioden. Ilvesbacken Simon Johansson skickade upp pucken på läktaren och i det numerära överläget avgjorde Troy Bourke.

– Vi spelade bra och hade momentum men vi hade problem att komma in mot mål. Ilves försvarade med stort hjärta. Det var jämnt i förlängningen och det var bra att vi kunde utnyttja vårt numerära överläge, säger Marjamäki.

Serien står nu 2–2 i matcher. Nästa match spelas i Tammerfors på lördag.

Resultat:

Kärpät–Ilves 3–2 efter förlängning (1–2, 0–0, 1–0, 1–0)
10.06 0–1 Balász Sebok (Henrik Hapala)
11.50 0–2 Nicholas Baptiste (Simon Johansson)
19.51 1–2 Tuukka Tieksola (Ville Leskinen, Topi Niemelä) pp
59.38 2–2 Ville Leskinen (Petter Emanuelsson, Ludwig Byström)
77.35 3–2 Troy Bourke (Juhamatti Aaltonen, Ludwig Byström) pp

Kvarsfinalserien står 2–2 i matcher

Diskussion om artikeln