Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amazon-anställda i New York vann omröstning om att organisera sig

Från 2022
Fackföreningsaktivister firar segern i en omröstning om facklig organisering vid Amazons lager på Staten Island i New York.
Bildtext Fackföreningsaktivister möter pressen efter segern vid omröstningen vid Amazons distributionscenter i New York.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För första gången någonsin har Amazon-anställda i USA vunnit en omröstning om att bilda ett fackförbund, Amazon Labor Union.

Omröstningen genomfördes vid Amazons distributionscenter på Staten Island i staden New York. De som ville ha ett fackförbund vann med rösterna 2654 mot 2131.

Resultatet är en seger för fackföreningsrörelsen i USA som betraktat Amazons arbetsförhållanden som potentiellt skadliga för de anställda.

Amazonkoncernen är besviken över resultatet och säger att det bästa för de anställda är att ha ett direkt förhållande med företaget.

Amazon överväger alternativ

Amazon överväger att överklaga resultatet med hänvisning till otillbörligt inflytande från det statliga organet National Labor Relations Board som bland annat har till uppgift att ordna omröstningar om facklig organisering.

Förutsatt att resultatet står fast måste det nybildade facket ännu förhandla med Amazon för att uppfylla förväntningarna om bättre löner och arbetsförhållanden.

Vid ett distributionscenter i Alabama har de anställda två gånger röstat mot att bilda ett fack, men resultatet i den andra omröstningen är inte slutligt. Det finns krav på att 416 röster ska förkastas. Ifall kravet går igenom vinner de som vill organisera sig fackligt.